Index Vakbarát Hírportál

Robotként éledhetnek újra a halott pókok

2022. július 29., péntek 07:54

A Rice Egyetem mérnökei új kutatási területüket nekrobotikának nevezték el, és azt mondják, hogy olcsó, hatékony és biológiailag lebomló alternatívákat hozhatnak létre a jelenlegi robotrendszerek helyett.

Az újrahasznosítás alapjául azért használtak pókokat a robottá alakításhoz, mert a pókok lábai csak egyetlen hajlítóizmot tartalmaznak, amely befelé húzza a lábat, amivel szemben egy hidraulikus rendszer áll: a pók testének közepén található kamra (az úgynevezett prosoma) folyadékot nyom ki a láb kinyitásához, és külön szelepek segítségével az állat mindkét végtagot egymástól függetlenül tudja irányítani. Ez az oka annak, hogy a pókok mindig összegömbölyödnek, amikor meghalnak, a rendszerben nincs nyomás, amely ellenállna a lábak hajlítóizmainak.

Ezzel a tudással felvértezve a Rice Egyetem csapata felfedezte, hogy mesterségesen is működtetni tudják ezt a hidraulikus rendszert, egyszerűen egy tűt dugva egy halott pók prosomájába, és levegőt fújnak be- és ki mozgatva a pók lábait, mint egy játékgép karmait, úgy nyitogatják.

Robot markolókar pókok holttestéből

„Történetesen a pók, miután elpusztult, tökéletes architektúra a kis méretű, természetes eredetű markolókhoz” – mondta Daniel Preston mérnök a Verge szerint.

A pókok testsúlyuk több mint 130 százalékát képesek felemelni, és 1000 nyitási-zárási ciklust képesek lefuttatni, mielőtt az ízületek elhasználódnának.

A Rice Egyetem Faye Yap végzős hallgató által vezetett csapata az Advanced Science című folyóiratban publikálta a munkájukat leíró tanulmányt. Ebben megjegyzik, hogy

az emberiség régóta használja újra az elpusztult élőlények maradványait

– a ruhaként viselt állatbőröktől kezdve a nyílhegyekké és szerszámokká élezett csontokig. Ebben a kontextusban egy halott pók robotmarkolóvá alakítása nem olyan szokatlan, mint amilyennek elsőre tűnik.

A tudósok azt is megjegyzik, hogy a robotikusok gyakran a természetből merítenek ihletet terveikhez, például lemásolják a gekkók lábának tapadófelületét vagy a halak farkának hullámzását.

Az ebben a munkában javasolt nekrobotika koncepciója kihasználja a természet által létrehozott egyedi konstrukciók előnyeit, amelyeket bonyolult vagy akár lehetetlen mesterségesen lemásolni

– magyarázták a tanulmányban, hogy itt teljes „lopás” a trükk, nem csupán másolás.

Rovatok