Index Vakbarát Hírportál

Itt a térkép, amely megmutatja, milyen hírességek kapcsolódnak a szülőhelyéhez

2022. augusztus 2., kedd 08:49

Egy interaktív térkép segítségével megnézhetjük, hogy melyik városnak ki a legjelentősebb szülötte – a Wiki-adatok alapján. Vannak meglepetések.

Az interaktív térkép megmondja a választ: Sean Connery Edinburghben, Barack Obama Honoluluban, Freddie Mercury Zanzibárban. Ki tudja megtippelni Budapestét?

A Párizsi Egyetem kutatói hihetetlen interaktív térképet fejlesztettek, amely Wikipedia- és Wikidata-adatok alapján megmondja, melyik városnak ki a legfontosabb szülötte. A térkép ötletgazdája Topi Tjukanov, a Mapbox kutatója és geográfusa, akinek tanulmánya a Nature-ben jelent meg júniusban.

Morgane Laouénan, a kutatócsoport vezetője elmondta, a cél a legátfogóbb és legpontosabb adatbázis felépítése a híres emberekről. Az összegyűjtött Wiki-adatoknál a bejegyzések mennyiségét, hosszát, az egyes személyek átlagos megtekintési számát (2015–2018 között) és a külső hivatkozások teljes mennyiségét is figyelték. Így kapták meg a világ városainak legjelentősebb személyiségeit.

A felhasználók négy kategóriában nézhetik meg az őket érdeklő város legfontosabb embereit: kultúra, tudomány, politika és sport. De kiválaszthatjuk az „összes” csoportot is, ami kiadja a legjelentősebb személyt.

A térképet ide kattintva tudja böngészni.

Sok helyen a várakozásainkat felülmúló eredmények születtek, például a brit fővárosban nem a királyi család egyik tagja a legfontosabb londoni születésű személy, hanem Charlie Chaplin. A híres emberek változatosságát figyelhetjük meg, ha több angol város eredményeit nézzük: Roald Dahl a legjelentősebb cardiffi, Mel B Leedset, Oscar Wilde Dublint, Judi Dench Yorkot képviseli, de az USA-ra is érdemes vetni egy pillantást: Texasban Selena Gomez, Tommy Lee Jones és Beyonce a legjelentősebbek, Floridában Ariana Grande, Jim Morrison és Tomy Petty vezeti a listát. Fölényben a popsztárok!

Csehországban Freud, Olaszországban Leonardo a nyerő. De nemcsak művészek és tudósok szerepelnek a jelentős nevek között, Ausztriát például Schwarzenegger mellett Hitler képviseli, Romániát pedig Nicolae Ceausescu.

Izland neves szülöttét kitalálhatjuk, persze hogy Björk, de Monacónál meglepő, hogy nem a híres hercegi család egy tagja, hanem Rafael Nadal a legjelentősebb, ahogy hazánkban is meglepetés, hogy nem Puskás, hanem Bartók Béla van a topon.

(Borítókép: Freddie Mercury 1982-ben. Fotó: Steve Jennings / WireImage / Getty Images)

Rovatok