Index Vakbarát Hírportál

Vigyázzunk, kánikulában máshogy működnek a gyógyszerek!

2022. augusztus 2., kedd 12:59

Bizonyos vérnyomáscsökkentők és véralvadásgátlók a nagy melegben visszafele sülhetnek el, és infarktust okozhatnak.

A béta-blokkolók javíthatják a szívkoszorúér-betegségben szenvedők túlélési esélyeit és életminőségét, míg az aszpirin és más trombocitaaggregáció-gátló gyógyszerek csökkenthetik a szívroham kockázatát. De egy új tanulmány kimutatta, hogy a melegben szívrohamot kapó emberek nagy része szedi ezeket a szívgyógyszereket. Korábbi kutatások szerint az extrém hő vagy hideg megnövelte a szívroham kockázatát.

Azoknál, akik ezt a két gyógyszert szedik, nagyobb eséllyel fordult elő infarktus. A hőhullámok alatt tehát óvintézkedéseket kell tenni

– mondta Kai Chen, a Yale School of Public Health Epidemiology Tanszékének adjunktusa és a tanulmány egyik szerzője. Ilyen megelőző lépés lehet a hűtött helyeken tartózkodás.

Kik a veszélyeztetettek?

Az epidemiológusok azon dolgoznak, hogy azonosítsák, kik a legérzékenyebbek és legsebezhetőbbek a környezeti hatásokra, szélsőségekre. Az új tanulmány arra a kutatásra épült, amiben 2494, nem halállal végződő szívrohamos esetet vizsgáltak meg Augsburgban egy 13 éves periódus alatt (2001 és 2014 között), csak a meleg, nyári időszakban.

Chen és kollégái analizálták a betegek szívroham előtti gyógyszerhasználatát: összehasonlították a szívroham napjának hőterhelését a hét ugyanazon napjaival ugyanabban a hónapban. Kiderült, hogy a béta-blokkolókat vagy a trombocitaaggregációt gátló gyógyszereket használók nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot a legmelegebb napokon, mint a többi, kevésbé meleg napon. A trombocitaaggregáció-gátló gyógyszerek szedése 63 százalékkal, a béta-blokkolók pedig 65 százalékkal növelték a kockázatot. Azoknál, akik mindkét gyógyszert szedték, 75 százalékkal volt nagyobb a kockázat. A gyógyszer nélkül élőknél nem nőtt meg a szívroham esélye a forró napokon sem.

A fiatalok is!

Amikor a kutatók összehasonlították a fiatalabb betegeket (25–59 évesek) az idősebbekkel (60–74 évesek), ledöbbentek, mert a béta-blokkolókat és trombocitaaggregációt gátló gyógyszereket szedő fiatalabb betegek koruk ellenére hajlamosabbak voltak a meleggel összefüggő szívrohamra, mint az idősebbek – noha az idősebbek több szívbetegségben szenvedtek.

Azt feltételezzük, hogy bizonyos gyógyszerek megnehezíthetik a testhőmérséklet szabályozását

– mondta Chen.

Ezek az eredmények viszont azt jelentik, hogy a Föld felmelegedésével a szívroham egyre nagyobb veszélyt jelent majd a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára.

(Borítókép: David Mareuil / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok