Index Vakbarát Hírportál

Napvihar éri el a Földet ma

2022. augusztus 3., szerda 12:10

A napvihar az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal szerint áramhálózati zavarokat okozhat, megzavarhatja a műholdakat és az állatok vándorlását.

A szervezet szerint a napvihar okozta zavaró körülményekre szerdán, augusztus 3-án számíthatunk, a Napon keletkezett lyuk miatt. A lyukak sötét foltokként jelennek meg a Napról készült felvételeken. Ezek a lyukak a Nap hűvösebb és kevésbé sűrű részei, ami azt jelenti, hogy a napszél könnyebben ki tud szökni az űrbe.

A napszél gyors áramlatai kilökődhetnek a Napból, és a Föld felé irányulhatnak.

Bármikor keletkezhetnek koronalyukak

Egy ilyen áramlat a légkörünk felé veheti az irányt, ami potenciális geomágneses hatásokat eredményezhet mind a közvetlenül felettünk lévő térben, mind pedig a Földön, és áramellátási problémákhoz vezethet. Koronalyukak bármikor kialakulhatnak, bár a napminimum idején gyakrabban fordulnak elő. Jelenleg kilépünk ebből az időszakból, és a napmaximum felé tartunk, amikor a Nap aktivitása intenzitásában megnő, és ez várhatóan valamikor 2025 körül érkezik el.

Ahogy ez az időszak közeledik, az Independent szerint a tudósok arra számítanak, hogy az űridőjárás rendszeresebben és potenciálisan károsabb hatással lesz a földi életre. A tudósok már többször figyelmeztettek arra, hogy az emberi civilizációnak többet kellene tennie a káros napfényes időjárás elleni védelem érdekében, mielőtt az intenzívebb események bekövetkeznek.

A NOAA napfényes időjárásra vonatkozó skálája G1-nél kezdődik, amilyen a szerdai vihar várhatóan lesz, ami „kisebb” jelenségnek számít. A skála egészen a G5-ös – extrém geomágneses vihar – fokozatig tart, melynél széles körű áramellátási problémák várhatóak, az űrhajókat megzavarja, a rádiójelek és a műholdas navigáció pedig átmenetileg kieshet.

Rovatok