Index Vakbarát Hírportál

Az éjszakai égbolt csodáit most bárki megtekintheti

2022. augusztus 5., péntek 13:11

Augusztus 5. és 14. között rendezik meg immár harmadik alkalommal az Egy hét a csillagok alatt programsorozatot, aminek célja, hogy kapcsolatot teremtsen az amatőr és hivatásos csillagászok között. Miért pont most? Az augusztusi égbolt kínálja a legjobb alkalmat az ég, a Hold, a csillagok, az óriásbolygók és a Perseidák hullócsillagzápora kémlelésére.

A projektet két szegedi csillagász, dr. Barna Barnabás (a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője) és Ordasi András (szabadúszó csillagász, tudománykommunikátor, a Chillagász Brand kreatív igazgatója) indította két évvel ezelőtt, hogy a laikusoknak is megmutassák az égbolt csodáit, és kapcsolatot teremtsenek a bemutatóhelyek és az amatőr csillagászok között. Nem is gondolnánk, hányan kémlelik hobbiból, de megszállottan az eget a csodálatos csillagok és égitestek miatt, vagy az idegen civilizációk reményében. És ez a sok magányos amatőr ilyenkor, augusztus első hetében társakra találhat legalább az online térben – Enyingtől Barcsig, Fóttól Pestig.

Toronyházban, parkokban

Két éve 25 helyszín csatlakozott, tavaly már 50, idén ezt is túlszárnyalják: 60 csapat, 85 helyszín és 140 program várja az érdeklődőket. A magyar hobbicsillagászok számát legalább 5000-re becsülik, a velük való kapcsolatfelvételbe augusztus elején a nagy planetáriumok is beszállnak: a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Pannon Csillagda, a Bükki Csillagda, a Bajai Csillagvizsgáló, a Szegedi Csillagvizsgáló. A legérdekesebb talán a legmagasabb szolnoki ház tetején összegyűlő amatőr csapat, akik profi távcsövekkel, igazi közösségi élmény keretében pásztázzák az eget, és bárki csatlakozhat hozzájuk.

Parkokban (Zselici Csillagpark, Hortobágyi Nemzeti Park) és könyvtárakban is sort kerítenek az eseményre (Békés megyei könyvtár, Szentesi könyvtár). Ez utóbbiakban előadásokkal, kvízekkel és távcsövekkel várják az érdeklődőket, a pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi bemutatókkal készül. A rendezvény állandó partnerei a Cepheus Amatőrcsillagász Társaság, a SkyGrót Csillagász Társaság és a határon túlról csatlakozott Csallóközi Észlelők Baráti Társasága.

Hullócsillagles

A programsorozat augusztus 4-i, Svábhegyi Csillagvizsgálóban tartott megnyitóján a szervezők arra is kitértek, hogy lehet valakiből amatőr csillagász, ha élénken érdeklődik az égbolt jelenségei iránt. Rengeteg internetes oldal (planetology.hu, Űrkutatás magyarul csatorna, urvilág.hu), podcast és híroldal segítheti az érdeklődők elmélyülését (csillagaszat.hu). Úgyhogy a drága távcső beszerzése helyett lehet, hogy először jobb tájékozódni és kapcsolatokat építeni a csillagászközösségen belül.

A tíznapos program fő szervezői (a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Magyar Csillagászati Egyesület és a Budapesti Távcső Centrum) várják mindazon egyesületek, csillagvizsgálók, baráti körök, amatőr vagy kutató csillagászok jelentkezését, akik szívesen szerveznének csillagászati bemutatókat, akár távcsöves észlelést vagy közös hullócsillaglest.

Addig is kémleljük az eget egy hétig a csillagok alatt!

Az alábbi interaktív térképen még több információ érhető el a programokról:

(Borítókép: Meteor az égbolton egy fa felett Salgótarján közelében 2019. augusztus 13-ra virradóan. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok