Index Vakbarát Hírportál

A háztetőkre kergették az Állatkert egyik példányát

2022. augusztus 9., kedd 06:03

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. A Városligetben található 18,4 hektáros park túlélt kiegyezést, háborúkat, rendszerváltásokat, és 1986 óta természetvédelmi terület.

Az 1866. augusztus 9-én megnyíló Állatkert első beszerzett állatai között volt tizenhét majom, kenguru, emu, darvak, papagájok, amik a nyitás előtt egy bő héttel érkeztek az állatparkba, ráadásul az egyikkel kis gond is adódott, ahogy egy korabeli újságcikk megírta, „Midőn az állatokat a múlt hétfőn Budáról Pestre szállították át, egy zöld papagáj, nyakán hamvas gyűrűvel, kalitkájából elröpült, s az állatseregletet követő utczai ficzkók lármájától megijedve fölmenekült a háztetőkre; aki elfogta volna, nagyon lekötelezné az állatkert igazgatóságát, ha visszavinné.”

A Zoo-hoz kapcsolódó érdekesség egyike, hogy a nyelvújítás korabeli állatnevek némileg eltérnek a mai megnevezésektől, például a kapucinus majmot kucsföd néven emlegették, a szerecsenmaki fekete rémke volt, a rénszarvas iramszarvas, a Bennett-kenguru Benettiféle ugrány.

Az alábbi kvízben most Ön is tesztelheti, mennyire ismeri a születésnapos Állatkertet, fővárosunk egyik büszkeségét.

Minden kérdés megválaszolására 35 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok