Index Vakbarát Hírportál

Sötét gondolatokra csábít az éj, valami megváltozik az agyban

2022. augusztus 13., szombat 10:38

Egy új tanulmány szerint az agy máshogy működik éjszaka, mert belső biológiai óránk és a sötétség a nappalitól eltérő viselkedésre ösztönzi.

A tanulmány szerzői szerint az emberi test és az agy egy természetes, 24 órás tevékenységi ciklust követ, ami befolyásolja érzelmeinket és viselkedésünket. Vagyis bizonyos órákban hajlamosak vagyunk adott módon érezni és cselekedni. Napközben a molekuláris szintek és az agyi aktivitás az ébrenléthez van hangolva, éjjel viszont a pihenéshez, az alváshoz.

Extra fókusz

Evolúciós szempontból ennek persze fontos szerepe volt: az emberek sokkal hatékonyabban vadásztak és gyűjtögettek nappali fényben, az éjszaka viszont kiválóan megfelelt a pihenésre. De mivel ekkor kiszolgáltatottabbak is vagyunk, a sötétben szokatlanul éberen reagálunk a negatív ingerekre, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Ez anno jó szolgálatot tett nekünk, mikor még a szabadban éltünk, kitéve a ragadozók kényének-kedvének, de mára ez a túlzott fókuszálás veszélyes gondolatokra ragadtathat minket.

Elizabeth Klerman, a Harvard Egyetem neurológusa azt mondja,

Emberek milliói vannak ébren éjszaka és bizonyított, hogy agyuk nem működik olyan jól, mint napközben.

Az öngyilkosság és az önbántalmazás is nagyon gyakori a sötét órákban, sőt, egyes kutatások háromszor nagyobb öngyilkossági kockázatról számolnak be éjfél és reggel 6 óra között, mint bármely más napszakban. Egy 2020-as tanulmány szerint az öngyilkossági kockázatot valószínűleg a cirkadián ritmus felborulása okozza.

Több drog is

Tiltott vagy veszélyes anyagokat is többet fogyasztanak az emberek éjszaka. 2020-ban, Brazíliában, egy felügyelt kábítószer-fogyasztási központban végzett kutatás 4,7-szer nagyobb éjszakai opioid-túladagolás kockázatát mutatta ki.

Ezeket a negatív viselkedéseket magyarázhatjuk az alváshiánnyal, de valószínűleg neurológiai változások is szerepet játszanak bennük.

Sajnos eddig egyetlen tanulmány sem vizsgálta, hogy az alvásmegvonás és a cirkadián ritmus felborulása milyen hatással van az egyén jutalomfeldolgozására. Pedig a jutalmazás elengedhetetlen bizonyos kognitív folyamatok (például motiváció, vágyakozás), a tanulás és a pozitív érzelmek (például öröm, élvezet) kialakításához. 

A Frontiers folyóiratban publikált tanulmány szerint 24 órás ciklusaink hatnak érzelmeinkre és viselkedésünkre is. Napközben a molekuláris szintek és az agyi aktivitás alkalmazkodik az ébrenléthez, éjjel a pihenéshez. Az éjfél utáni tudat azonban még mindig rejtély – akár alszunk, akár ébren vagyunk.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép:  Raul Vazquez / EyeEm / Getty Images Hungary)

Rovatok