Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan elindul első próbaútjára a NASA rakétája, amely embereket szállít a Holdra

2022. augusztus 17., szerda 20:53

A NASA elkezdett tesztelni egy óriási űrrakétát és egy űrutazásra alkalmas kapszulát, hogy a holdutazást lehetővé tegye az érdeklődő űrturisták számára.

Az amerikai űrhivatal hatalmas űrrakétarendszere egy napon visszaviheti az embereket a Holdra.

A 98 méter magas rakéta emberi szállításra alkalmas kapszulával együtt a tervek szerint augusztus 29-én indul első – ember nélküli – űrrepülésére. Ez lesz a NASA Artemis programjának – az Egyesült Államok több milliárd dolláros erőfeszítésének – kulcsfontosságú, régóta halogatott próbaútja a Holdra, ahová a későbbiekben embereket tervez elszállítani, és kutatók szerint egyes régióiban lakható lehet.

Holdkapszulában repteti az embereket

A Space Launch System, amelynek fejlesztését az elmúlt évtizedben a Boeing vezette, kedd este 10 óra körül hagyta el a NASA floridai Kennedy Űrközpontját, és megkezdte 6 kilométeres útját az indítóállásig. Az óránként kevesebb mint 1,6 kilométeres sebességgel guruló űrjármű az Independent szerint nagyjából 11 órás tesztelés alatt volt.

A rakéta tetejére a NASA Orion űrhajós kapszuláját rögzítették, amelyet Lockheed Martin épített. Úgy tervezték, hogy az űrben leváljon a rakétáról, és embereket szállítson a Hold felé.

Az augusztus 29-i, Artemis 1 elnevezésű küldetésben az Orion kapszula ember nélkül indul a Space Launch System űrhajórakéta tetején, és a Hold körül kering, majd 42 nappal később visszatér a Földre, hogy az óceánba zuhanjon. Ha az időjárás nem alkalmas, vagy technikai probléma adódik, az augusztus 29-i indítás elmarad, viszont a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal szeptember 2-ára és szeptember 5-ére tartalék indítási időpontokat jelölt meg.

(Borítókép: Joe Skipper / Reuters)

Rovatok