Index Vakbarát Hírportál

Szeretnénk jelen lenni a saját temetésünkön? Simán összejöhet.

2022. augusztus 18., csütörtök 18:12

Egy idős angol hölgy a hamvasztás után is visszatért egy kis beszélgetésre a családja körébe.

Az új, mesterséges intelligencia által vezérelt holografikus videoélmény lehetővé teszi a gyászolók számára, hogy beszélgessenek elhunyt szeretteikkel.

Marina Smith 87 éves korában, júniusban hunyt el, de ez nem gátolta meg abban, hogy hologramként újra felbukkanjon július 29-i hamvasztása után. Ehhez persze kellett a fia is, dr. Stephen Smith, a Los Angeles-i székhelyű StoryFile mesterséges intelligenciát kutató vállalat társalapítója és vezérigazgatója. 

A nagymama megjelenése sokkolta a gyászolókat, hát még amikor meg is szólalt.

A hamvasztása után készségesen válaszolgatott családtagjai, ismerősei kérdéseire. 

Hogy működik a síron túlról?

A StoryFile 20 kamera digitális klónt hoz létre egy alanyról, és egy sor kérdésre rögzíti a válaszait – persze még az alany életében. A szakértők ezt követően feldolgozzák a felvételt, és a mesterséges intelligencia segítségével természetes hangzású válaszokat generálnak a kérdésekre.

Ha elkészült, feltöltik a StoryFile platformra, és itt létrejöhet a kétoldalú kommunikáció. A temetésen részt vevők beszélhetnek elhunyt szeretteikkel, mert a technológia valós idejű dialógus illúzióját kelti.

A 2017-ben elindított StoryFile-t eredetileg a holokauszt-túlélők történeteinek rögzítésére és fontos személyek emlékeinek megőrzésére hívták életre. A temetéseken való használat ötlete csak később merült fel.

Aki be szeretne kerülni a rendszerbe, annak a saját maga által választott – szerinte a rokonok által érdekesnek tartott – 75 kérdésre kell válaszolnia két percben. Ha olyan kérdést tesznek fel, amire nincs rögzített válasz, a rendszer továbbgördíti a párbeszédet, új kérdés feltevésére ösztönözve a kérdezőket.

Smith asszony és a Star Trek

Mrs. Smith egyébként sokat jótékonykodott életében, önkéntes munkát végzett, és egy nonprofit szervezet létrehozásával segített rászoruló embereken az Egyesült Királyságban és a világ elmaradott területein. A holokauszt emlékének életben tartásáért és oktatásáért végzett szolgálataiért 2005-ben megkapta a királynőtől a Brit Birodalom Rendje kitüntetést is. 

Fia a forradalmi felvételt még télen rögzítette több órán keresztül, amikor az édesanyja rengeteg személyes kérdésre – gyerekkora, a szülei válása – válaszolt. De szóba került a politika, a környezetvédelem, a jövő is. Stephen elmondása szerint ez azért volt nagyon érdekes, mert korábban soha nem beszélgettek ilyen nyíltan ezekről a témákról. 

A cég tavaly a (régi) Star Trek főszereplőjével, a 91 éves William Shatnerrel készített hologramot, hogy emléke és öröksége ne merüljön feledésbe a halála után, így a jövő nemzedékei tudnak majd beszélgetni vele – nem egy avatarral vagy hamisítvánnyal, hanem az igazi William Shatnerrel. 

A StoryFile-technológia ma már bárkinek elérhető. Ha részt szeretnénk venni ebben a morbid kalandban, csak 39,99 fontot kell kipengetnünk.

(Borítókép: Marina Smith. Fotó: StoryFile)

Rovatok