Index Vakbarát Hírportál

Rohamosan olvadnak a svájci gleccserek

2022. augusztus 22., hétfő 18:52

Az 1930-as évek eleje óta Svájc 1400 gleccsere már a felére olvadt, és a jég olvadása a globális felmelegedés közepette gyorsul – ismertette egy hétfőn közzétett új tanulmány.

A svájci műszaki egyetem, az ETH Zurich és a svájci Szövetségi Erdészeti, Hó- és Tájkutatási Intézet az eredményekhez részben a gleccsereken 1931 óta bekövetkezett domborzati változások elemzésével jutott. A kutatók megállapították, hogy a jég mennyisége 1931 és 2016 között a felére csökkent. Azóta pedig – mindössze hat év alatt – a gleccserek mérete további 12 százalékkal zsugorodott.

Daniel Farinotti, a The Cryosphere című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője kiemelte: a gleccserolvadás felgyorsulásának mértékét azért fontos konkrétan meghatározni, mert abból le lehet szűrni, hogy a gleccserek hogyan reagálnak az éghajlatváltozásra – írja az MTI.

Az Alpok gleccsereinek mintegy fele található Svájcban. A kutatók a tanulmány elkészítésében helyszíni mérésekre, légi felvételekre és a hegycsúcsokról készült fotókra, köztük a két világháború között készült mintegy 22 ezer felvételre támaszkodtak.

Az elemzés szerint a gleccserek olvadására nem az egyforma ütem jellemző. Az olvadás sebességét több dolog is befolyásolta, például a tengerszint feletti magasság, a gleccsereken lévő törmelék mennyisége és a gleccser alsó végének, az úgynevezett „orrának” a lapossága.

A tanulmány szerint két időszakban, az 1920-as és az 1980-as években a gleccserek tömegében szórványos növekedés is megfigyelhető volt, de már ott is megfigyelhető volt az olvadás. 

Rovatok