Index Vakbarát Hírportál

Portugál fiatalok bepereltek minket a globális felmelegedés miatt

2022. augusztus 23., kedd 11:40

33 ország szerepel a feketelistán, amiket felelősségre akarnak vonni a klímaváltozás miatt.

Portugál fiatalok 33 országot pereltek be az Európai Emberi Jogi Bíróságon a klímaváltozás miatt. A 10 és 23 év közötti fiatalok nem akartak tovább passzív nézői lenni országuk pusztulásának – az aszály, az erdőtüzek, a forróság Portugáliát is fokozottan sújtja. A Glan (Global Legal Action Network) 10 jogásza által képviselt fiatalok azt mondják,

a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat.

A pert közösségi finanszírozással tudták elindítani, a kutatási költségek és fordítások finanszírozására már több mint 100 000 font gyűlt össze.

A perre még idén sor kerül az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt.

A Guardian szerint a 17 bíróból álló Nagytanács elé csak a legsúlyosabb ügyek kerülnek. De a dolog nem csak ettől és a felperesek életkorától különleges: 33 országnak még soha nem kellett megvédenie magát egy nemzetközi bíróság előtt.

A következő államok számíthatnak a felelősségre vonásra: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Törökország. És Ukrajna, de ellenük most érthető okokból szüneteltetik az eljárást.

Ha a fiatalok javára születik bírói döntés, az európai kormányok már nem tudnak kitáncolni a radikális vállalások elől: kötelesek lesznek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat és a nagy cégek levegőszennyezését.

A felpereseket képviselő szervezet elmondása szerint a fiatalok fő célja, hogy az államok vállalják a kibocsátáscsökkentést a határaikon belül és azon is túl, vállaljanak felelősséget az exportált fosszilis tüzelőanyagokért, az importált áruk előállításáért és a területükön székhellyel rendelkező multinacionális vállalatok határon kívül eső tevékenységeiért is.

(Borítókép: Erdőtűz Spanyolországban 2022. augusztus 18-án. Fotó: Rober Solsona / Europa Press / Getty Images)

Rovatok