Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Királyságban gyorsabb a felmelegedés, mint a világban

2022. augusztus 28., vasárnap 07:48

A rekordforró és száraz nyári időjárás miatt egyre több egzotikus növény, köztük füge és avokádó terem az Egyesült Királyságban.

Már 111 éve nem volt ekkora szárazság Angliában, mint a mostani, és a várt csapadékmennyiség is elmaradt, miközben egész Európában forró hőhullámok tomboltak.

A felmelegedés kihat a természetre, és a térségre jellemző hagyományos növények gyengélkedése része annak a tendenciának, hogy a mediterrán és szubtrópusi növények az utóbbi években virágoznak. Egyes, korábban szobanövénynek gondolt fajták most sikeresen nőnek a szabadban Angliában, miközben a hagyományos brit kerti fajták a túlélésért küzdenek.

Csapadékosabb tél, forróbb nyár

A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben a vízhiány veszélyeztetheti a növényeket – közölték kertészek a BBC-vel.

A Royal Horticultural Society (RHS) előrejelzése szerint a csapadékosabb tél és a melegebb, szárazabb nyár, valamint a csapadékmennyiség nagyobb változékonysága kedvező feltételeket teremt majd néhány egzotikusabb növény számára.

A Föld a mintegy 200 évvel ezelőtti ipari forradalom óta 1,1 fokkal melegedett, amit a tudósok az ember okozta éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe. A Met Office szerint

az Egyesült Királyságban gyorsabb a felmelegedés, mint a globális hőmérséklet-emelkedés átlagos üteme.

Az észak-angliai kertek érzik a hatásokat, köztük a Harrogate-ben található Harlow Carr, ahol 2020 óta szubtrópusi a kert. A banánok, különböző dáliák és egyes gyömbérfajok egyre inkább túlélik a telet, és jól érzik magukat az idei hosszú napos időjárásban.

Mark McCarthy, a Met Office Nemzeti Éghajlati Információs Központ vezetője szerint az ember okozta éghajlatváltozás következtében a magasabb hőmérséklet északabbra is jobban érezhető, mint korábban.

Rovatok