Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a visszaszámlálás a holdrakéta kilövéséig

2022. augusztus 29., hétfő 09:07

Mielőtt az első embereket a Marsra juttatná, a NASA vissza akar térni a Hold felszínére. Az Artemis I holdrakéta küldetése augusztus 29-én, hétfőn indul.

A legutóbbi, legénységgel végrehajtott holdra szállás, az Apollo 17 csaknem 50 évvel ezelőtt volt. Az Apollo-missziónál felállított 12 és fél napos űrutazás rekordja, a leghosszabb legénységgel végrehajtott mélyűrrepülés még mindig áll.

Az Artemis program célja, hogy a NASA embereket szállítson a Hold még felderítetlen déli pólusára és végül a Marsra. Az expedícióban az űrhajósok hosszú időtartamú űrküldetésekre indulnak. 

Élőben közvetítik a holdrakéta kilövését

Visszamegyünk a Holdra, hogy megtanuljunk élni, dolgozni, túlélni

– mondta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora a CNN szerint.

A NASA elkezdte a küldetés üzemanyag-feltöltési műveleteit. Miután a hétvégi viharoknál villámlásokat tapasztaltak, a NASA közölte, hogy „a becsapódások kis erősségűek voltak, és nem voltak hatással az űrállomás rendszerére, az Orionra vagy a földi rendszerekre”. Egy vasárnapi blogbejegyzésben az űrügynökség azt írta, hogy a kilövés előtti „visszaszámlálás folytatódik”.

Az időjárás-előrejelzés szerint nem észleltek villámlást a közeledő viharokban.

Az űrügynökség bejelentette, hogy hétfőn, augusztus 29-én reggel 8 óra 33 perckor elindult a csapat, hogy megkezdjék az indítási előkészületeket a floridai Kennedy Űrközpontból, amely 1973 óta először indíthatja el a hatalmas holdrakétát. A tesztrepülés közvetítését a világ folyamatosan nyomon követheti.

Rovatok