Index Vakbarát Hírportál

A grönlandi jégtakaró olvadása közel harminc centiméterrel emelheti meg a világtengerek szintjét

2022. augusztus 30., kedd 14:18

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a grönlandi jégtakaró folyamatos olvadása miatt még abban az esetben is tovább emelkedik a tengerek szintje, ha megállna a globális felmelegedés.

Júliusban az Index is beszámolt róla, hogy Grönland északnyugati partjainál a víz ugyan még szilárd jégként terül el, viszont a jéghegyeken tócsák jelzik a jégtakaró magasabb pontjain zajló átalakulást. A több napig tartó, szokatlanul meleg időjárás Észak-Grönlandon gyors olvadást idézett elő, amit az óceánba ömlő olvadt vízfolyamok tesznek láthatóvá.

A hőmérséklet 15,5 fok körül alakult, ami tíz fokkal melegebb a megszokottnál. Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont adatai szerint csak a július 15. és 17. közötti időszakban Grönlandon elolvadt jég mennyisége – napi hatmilliárd tonna víz – 7,2 millió olimpiai méretű úszómedencét tudna megtölteni.

A tudományos folyóiratban publikált tanulmányt jegyző gleccserkutatók szerint az eddigi felmelegedés – függetlenül a fosszilis energia használatából származó szennyezéstől – 

a grönlandi jégtakaró legalább 3,3 százalékának elvesztését eredményezi hosszabb távon, ez pedig a tengerszint 27,4 centiméteres emelkedéséhez vezet.

A tudósok megállapították, hogy ez a tengerszint-emelkedés 2100-ig mehet végbe. Úgy vélik, a jelenlegi előrejelzések ezekhez az értékekhez képest alulbecsültek, és figyelmeztetnek: komolyan kellene venni a riasztó figyelmeztetéseket.

„Ezek a becslések még így is alacsonyabb értékkel számolnak, mert nem veszik figyelembe a várható globális felmelegedést. Ez egy óvatosan meghatározott alsó határérték. Ez a hatás attól függően lehet még erősebb, hogy az éghajlat tovább melegszik-e Grönland körül” – tájékoztatott Jason Box, a tanulmány vezető szerzője.

Ha a 2012-ben tapasztalt szélsőséges olvadás minden évben megismétlődne, a vízszint emelkedése elérhetné a 78 centimétert is, ami egyet jelentene az alacsonyabban fekvő tengerparti területek egy széles sávjának elöntésével

– fogalmazott a tudós.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület tavalyi jelentése úgy becsülte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását is figyelembe véve a legrosszabb forgatókönyv szerint a grönlandi jégtakaró olvadása 18 centiméterrel járulna hozzá a tengerszint emelkedéséhez. A jelentés hozzáteszi: a tengerszint emelkedésének másik fő forrása az antarktiszi jégsapka olvadása.

Ezzel szemben Jason Box szerint ezek a becslések túlságosan gyenge értékekkel számolnak. A kutató szerint az éghajlatváltozás közvetlenebb veszélyeket jelent, így az élelmiszer-biztonság hiánya vagy a tenger szintjének felgyorsult emelkedése hamar kihívássá válik, és egy évszázadon belül egyre több és több ember kitelepítése lesz aktuális a veszélyeztetett területekről.

A tanulmány vezető szerzője szerint még abban az esetben is, ha a felmelegedés két és három Celsius-fok között stabilizálódna, a partvonalak évezredes átformálódása legalább 25 megapoliszt érintene, nem beszélve az alacsonyabban fekvő területek víz alá kerüléséről.

Rovatok