Index Vakbarát Hírportál

Az orrba adott vakcina áttörést hozhat a koronavírus elleni küzdelemben

2022. augusztus 30., kedd 10:06

Ellentétben az injektált oltásokkal, az orrba adott vakcinák a szervezet első védelmi vonalát, a légutakat célozzák meg a fertőzéssel szemben.

Az Egyesült Királyságban a jövő hónapban koronavírus elleni emlékeztető oltást kapó emberek a világon az elsők között juthatnak hozzá a Moderna kétváltozatú vakcinájához, amely immár a vírusok két törzse ellen nyújt védelmet. A tudósok azonban igyekeznek eloszlatni azokat a tévhiteket, melyek szerint ez a vakcina a korábbiaknak a frissítése – számolt be a Guardian.

A tudósok úgy vélik, hogy az injekciós oltások helyett az orrba adott vakcinákat kellene ismételten alkalmazni, ugyanis ennek van a legnagyobb esélye, hogy megfékezze a vírus átvitelét, és kezelhető szintre csökkentse a fertőzéseket.

A jelenlegi vakcinák ugyan segítenek megelőzni a súlyos megbetegedéseket, de az injektált vakcinák legfőbb hiányossága, hogy a légutakban nem képesek immunitást biztosítani – ez az úgynevezett nyálkahártya-immunitás –, amely a szervezet első védelmi vonala a koronavírussal szemben.

Az új vakcinák esetében mindig fennáll a váratlan mellékhatások lehetősége, ami könnyen elriasztja a vállalatokat a fejlesztések folytatásától. Az 1990-es években egy Svájcban használt influenzaoltást visszavontak, miután több arcbénulásos esettel is szóba hozták. Emellett nincs konszenzus arról sem, hogy az orrba adható vakcináknak mennyire kellene hatékonynak lenniük ahhoz, hogy piacra kerüljenek.

A vakcinafejlesztésben piaci kudarcok tapasztalhatók, mivel a vállalatok nem hajlandók kockázatot vállalni. Ha nem kapnak állami támogatást, és a cégeknek kell viselnie a költségeket és a kockázatokat is, akkor továbbra sem fognak kellő tempóban haladni a kutatások

– jelentette ki a koronavírus-kutatók csoportjának egyik tagja, dr. Sandy Douglas.

(Borítókép: Biplov Bhuyan / Hindustan Times / Getty Images)

Rovatok