Index Vakbarát Hírportál

A világon elsőként Indiában és Kínában használhatnak injekciómentes védőoltásokat

2022. szeptember 7., szerda 18:52

Az indiai gyógyszerhatóság jóváhagyta az orron át beadható, koronavírus elleni védőoltás használatát, amelyet egyelőre kizárólag 18 év felett és csak vészhelyzetekben kérhetnek a helyi emberek. Kínában pedig szájon át beadható vakcinát engedélyeztek. Ilyen oltásokat korábban sehol sem alkalmaztak a világon.

A közép-indiai Haidárábádban működő Bharat Biotech International Ltd. nevű vállalat közleményében jelezte: az iNCOVACC nevű, orron át beadható védőoltást úgy tervezték, hogy költséghatékony megoldást jelentsen az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol csak korlátozottan áll rendelkezésre orvosi intézmény és személyzet.

Egyelőre nem világos, mennyire hatékony az új védőoltás, mert az indiai cég nem hozta nyilvánosságra vizsgálatainak eredményét, és azt sem közölte, mikor kerül forgalomba az új termék a piacon.

A Bharat Biotech az amerikai St. Louis-ban működő Washington Egyetemmel együttműködve fejlesztette ki az iNCOVACC nevű vakcinát. Jelenleg csaknem egy tucat gyógyszergyártó, így a japán Sionogi vállalat is fejleszt orron át beadható, koronavírus elleni védőoltást – közölte az MTI.

Manszukh Mandavija indiai egészségügyi és családjóléti miniszter keddi Twitter-üzenetében hangsúlyozta: az új védőoltás „nagy lökést” adhat a koronavírus elleni globális küzdelemnek.

Indiában 2021-ben drámaian megemelkedtek a koronavírusos esetek: a helyi egészségügyi minisztérium adatai szerint a halálozások száma meghaladta a 200 ezret.

A Bharat Biotech vakcinájának jóváhagyása két nappal azután történt meg, hogy Kínában engedélyezték egy szájon át belélegezhető védőoltás használatát, amely a legelső injekciómentes, koronavírus elleni védőoltás.

A CanSino Biologics vállalat vasárnap jelentette be, hogy a kínai hatóságok jóváhagyták a szájon át beadható vakcina használatát, amely egyelőre csak emlékeztető oltásként használható.

Rovatok