Index Vakbarát Hírportál

18 fokban posztolják a legkevesebb gyűlöletbeszédet

2022. szeptember 8., csütörtök 15:44

Ha a hőmérséklet nem a felhasználó komfortzónájának megfelelő, sokkal gyakrabban jelenik meg az interneten a gyűlöletbeszéd – írja egy új kutatás.

A kutatók négymilliárd olyan Twitter-bejegyzést elemeztek, amelyek írója harminc foknál magasabb hőmérsékletet tapasztalt a bejegyzés írásakor: ez alapján arra jutottak, hogy a gyűlöletbeszéd az éghajlati övezettől, a társadalmi és gazdasági helyzettől, illetve a politikai nézetektől függetlenül felerősödik. Ugyanez jellemzi a kényelmetlenül hideg szituációkat is: tizenkét fok alatt megint csak hajlamosabbak vagyunk a gyűlöletbeszédre. 

18 fokban nagyobb a béke

Ha a 12–32 fok közötti kényelmi komfortzónán kívüli hőmérsékletet tapasztaltak az Egyesült Államokban, a Twitter-felhasználók sokkal hajlamosabbak voltak agresszív megnyilvánulásokra online. A kutatás szerint a legoptimálisabb hőmérséklet a 15–18 fok közötti, ekkor jelenik meg a legkevesebb gyűlöletbeszédet tartalmazó poszt – írja az Euronews

A kutatás eredménye azért aggasztó, mert az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés miatt egyre több szélsőséges megnyilvánulásra számíthatunk – vélekedtek a kutatók. Egy 2021-ben jegyzett kutatás ugyanennek a vizsgálatnak vetette alá az európaiakat, és hasonló eredményre jutott, amikor a gyűlöletbeszédet tartalmazó tweeteket összehasonlította az időjárási adatokkal. 

A két véglet közül is a meleggel tudnak kevésbé megbirkózni a felhasználók: 30 fok fölött ugyanis 22 százalékkal növekedett a gyűlöletbeszéd aránya, 12 fok alatt azonban ez csak 22 százalék. Anders Levermann, a kutatás társszerzője szerint a jelenség még azokon a területeken is megfigyelhető, ahol jómódú emberek élnek, akik rendelkeznek légkondicionálóval.

Más szóval: van egy határ, amin túl az emberek nem bírnak viselkedni. Tehát valószínűleg vannak határai a szélsőséges hőmérséklethez való alkalmazkodásnak, és ezek alacsonyabbak, mint a mi puszta fiziológiai határaink

– mondta.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok