Index Vakbarát Hírportál

Új naprendszert fedeztek fel, amelyben ismeretlen életet keresnek

2022. szeptember 8., csütörtök 06:00

A tudósok két távoli világból álló új naprendszert találtak, amely idegen élet otthonául szolgálhat.

A két bolygó egy LP 890–9 nevű kis, hűvös csillag körül kering. Ez a második leghűvösebb csillag a TRAPPIST1 után. A rendszer egyik bolygója LP 8909b néven ismert, és mindössze 30 százalékkal nagyobb, mint a Föld. Olyan közel van ehhez a hűvös csillaghoz, hogy egy év mindössze 2,7 napot vesz igénybe.

A naprendszernek van egy másik, teljesen ismeretlen bolygója is, amely a tudósoktól az LP 8909c nevet kapta. Ez a bolygó hasonló méretű, mint az első – 40 százalékkal nagyobb, mint a Föld –, de hosszabb, egy év, 8,5 nap alatt teszi meg az utat a csillag körül.

Az egyik bolygó lakható zónán belül van

Az új kutatást a Speculoos – lakható bolygók keresése ultrahideg csillagok körül – nevű földi távcsövekkel végezték. Az LP 8909-hez hasonló, nagyon hideg csillagok esetében szükség van az ilyen típusú követőmegfigyelésekre, mert az űrteleszkópok nehezen tudják kiszúrni őket.

A tudósok abban a reményben kezdték meg az új megfigyeléseket, hogy megerősítik az első bolygó létezését, amelyet először a NASA Tranzit Exobolygó-felmérő Műholdja szúrt ki, amely a Naprendszeren kívüli bolygókat keresi – írja az Independent. A megfigyelések során azonban a második bolygót is megtalálták.

Ez utóbbi bolygó a csillag „lakhatósági zónáján” belül van, ami azt jelenti, hogy sem túl meleg, sem túl hideg az idegen élet számára.

A lakhatósági zóna egy olyan fogalom, amely szerint egy Földhöz hasonló geológiai és légköri viszonyokkal rendelkező bolygó felszíni hőmérséklete lehetővé teszi, hogy a víz évmilliárdokig folyékony maradjon

– mondta Amaury Triaud, a Birminghami Egyetem exobolygó-kutató professzora, a második bolygó felfedezéséhez vezető megfigyeléseket tervező Speculoos munkacsoport vezetője.

Rovatok