Index Vakbarát Hírportál

Ön tudja, hogy készül az űrhajósok ivóvize?

2022. szeptember 11., vasárnap 13:06

Az izzadás hasznos evolúciós fejlesztés, amivel csak az ember él. Miért nem büdös, és mi célt szolgál?

Bár a nyarat már magunk mögött hagytuk, fogunk még izzadni idén. Kedden reggel az Időkép szerint 9 fok lesz, de délutánra már 23 fokig melegszik a levegő. Szerdán az előrejelzések szerint 26 fokra számíthatunk a reggeli 14 fok után. Vagyis a kora reggel felkapott pulóverben és farmerdzsekiben délutánra izzadni fogunk, de kell-e emiatt panaszkodnunk?

Nem kell, de persze lehet, mert cipelni a kabátot, magunkra tekerni a pulóvert nem kényelmes, viszont a délutáni melegben termelődő izzadság bizony a barátunk.

Hasznos és szagtalan fejlesztés

Az izzadság többnyire csak sós víz, amit a bőrben lévő mirigyek milliói választanak ki. Ezek a mirigyek segítenek a sejtek, a csontok és a szervek közötti térben meglévő folyadék egy részét elvezetni. Az izzadással testünk próbál hűvösen tartani minket: ahogy a folyadék elpárolog a bőrről, hőenergiát szív magába a testből, és így lehűt minket.

A kiválasztott víz a test nagyobb felületén szagtalan, de a hónaljból és az ágyékból származó izzadságnak valóban van némi szaga. Itt találhatóak az apokrin mirigyek, és ha az általuk termelt váladék hosszabb ideig a bőrön marad, akkor elszaporodnak a baktériumok, amik elkezdik lebontani az izzadság váladékát, és a bontási folyamatok szagát érezhetjük büdösnek. Azért a testhajlatokban jellemző a szag, mert innen nem tud elpárologni a nedvesség. A testszagot kiváltó mikrobák viszont hasznosak: segítenek megvédeni a bőrt a veszélyes kórokozóktól, sőt az ekcéma megelőzésében is segítenek.

A legtöbb állat  nem izzad, a tudósok szerint őseink 1,5–2,5 millió évvel ezelőtt fejlesztették ki a verejtékmirigyeket, amikor az erdőkből kiköltöztek a nyílt térre, a napsütésre. Jó, ha tudjuk, a meleg víz jobb hűtésre, mint a hideg. Amikor langyos fürdőt veszünk, a víz elpárolog a bőrünkről, hőt von el a testből, és lehűt. A tudósok szerint lefekvés előtt egy órával kell meleg fürdőt venni, ha nem akarunk izzadni a meleg szeptemberi éjszakákon.

Űrizzadságkoktél

Az űrhajósoknak extra segítségre van szükségük, hogy megszabaduljanak a testhőtől, mert gravitáció nélkül nem tud lecsöpögni az izzadságuk, csak összegyűlik, ami megzavarhatja az elektronikus berendezéseket, és megnehezíti az űrsétákat. Az űrhajósok ezért speciális fehérneműt viselnek, ami tele van hőelvezető hűtőcsövekkel. Az izzadságból származó és a levegőbe kerülő nedvességet a szellőzőrendszer szívja fel, és visszaforgatja édesvízbe – így készül az űrhajósok ivóvize.

(Borítókép: Frederick Bass / Getty Images Hungary)

Rovatok