Index Vakbarát Hírportál

Öt aszteroida közelíti meg a Földet, van, amelyik potenciálisan veszélyes

2022. szeptember 14., szerda 12:18

A NASA legújabb jelentéséből kiderül, hogy a héten öt aszteroida is a Föld közelébe kerül. Az űrügynökség szerint szeptember 11-től egy héten keresztül repülnek bolygónk felé az objektumok.

Naprendszerünk olyan hatalmas, hogy a tudósok szinte minden vizsgálat alkalmával találkoznak idegen objektumokkal, amelyek közül néhány potenciálisan pusztító hatású.

A NASA aszteroidakövető rendszere szerint ezen a héten öt földközeli aszteroida elrepülése várható, melyek közül egyik sem csapódik be. Az ügynökség elárulta, hogy a repülések szeptember 11-én kezdődtek és szeptember 18-ig tartanak. A repülések pontos időpontját a Financial Express szerint nem árulták el, viszont az aszteroidák méretét és Földtől való távolságát nyilvánosságra hozták.

Az első aszteroida akkora, mint egy repülőgép, és az öt közül ez lesz a legközelebb a Földhöz. Az űrügynökség 2022 augusztusában fedezte fel a 2022 QF néven ismert aszteroidát, amely 42,6 méter széles, és szeptember 11-én került a Föld közelébe. Föld-közeli objektum (NEO) kategóriába sorolták. Az előrejelzés szerint az aszteroida mintegy 7,3 millió kilométerre közelíti meg a Földet, másodpercenként 30 384 kilométeres sebességgel. Az űrügynökség azt is megjósolta, hogy biztonságosan elhalad majd a bolygó mellett.

2008-ban felfedeztek egy 94,5 méter hosszú, 2008 RW nevű űrsziklát, amely nagyobb, mint a 72,5 méteres Qutub Minar. Úgy vélik, hogy ez az aszteroida szeptember 12-én közelítette meg a Földet. 

Gigantikus űrszikla közelít

A harmadik egy hatalmas űrszikla, amely körülbelül 73 méter széles, képes lenne elpusztítani egy várost. A NASA szerint az aszteroida szeptember 16-án közelíti meg a Földet. Több mint 30 ezer kilométeres másodpercenkénti sebességgel halad el mellettünk.

A negyedik szeptember 18-án jut a legközelebb a Földhöz. A 2022 QB37 jelű aszteroida több mint 55 méter széles és több mint 30 000 kilométeres másodpercenkénti sebességgel halad.

A 2005 RC3 aszteroida – amelyet 2005-ben fedeztek fel, és több mint 122 méter széles – várhatóan vasárnapra közelíti meg a Földet körülbelül 4,7 millió kilométerre.

Annak ellenére, hogy az űrsziklákat potenciálisan veszélyesnek minősítették, biztonságosan elhaladhatnak a Föld mellett. Egy aszteroida akkor minősül veszélyesnek, ha körülbelül 7 millió kilométerre van a Földtől, és 150 méter átmérőjű.

Szükség esetén össze kell ütközni velük

A bolygó védelmére a NASA új technológiát tesztel, amelynek célja, hogy eltalálja a nem megfelelő irányba mozgó aszteroidákat. A Deep Asteroid Reduction Experiment (alacsonyan repülő aszteroidák csökkentésére irányuló kísérlet) nevű küldetésnél szándékosan ütköznek bele egy aszteroidába, hogy megváltoztassák annak pályáját. Az első tesztrepülést szeptember 26-ra tervezik, amikor egy veszélytelen aszteroidához ütközik a NASA űrjárműve.

A NASA a Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) nevű infravörös-alapú űrteleszkópot használja az űrben mozgó objektumok észlelésére, amelyek potenciálisan becsapódhatnak a Földbe. A teleszkóp segít a NASA-nak feltérképezni a pályát, hogy megismerje az összes adatot, beleértve a sebességet, a pályát és a pontos dátumot, amikor a Föld közelébe kerül.

Rovatok