Index Vakbarát Hírportál

Hosszasan száguldozott egy tűzgömb Skócia és Észak-Írország felett

2022. szeptember 15., csütörtök 13:19

Meteor suhant el szerdán 22 óra körül Skócia és Észak-Írország felett, melynek repülési sebessége és időtartama elképesztő volt egy csillagász szerint.

Egy tűzgömb vonult át az éjszakai égbolton Skócia és Észak-Írország felett, amit egy csillagász „hihetetlen” látványnak nevezett, mert meglepően hosszú ideig tartott a jelenség.

A brit Meteor Network közölte, hogy az első jelentések a tűzgömbről este 22 óra körül érkeztek, és mostanra már 800 szemtanú számolt be róla. Úgy vélik, hogy a tűzgömb észak felé tartott a Skócia és Észak-Írország közötti partvidék felett – írja a Guardian.

Meglepően hosszú ideig időzött az égen

Egy Twitter-felhasználó lefilmezte, amit ő hullócsillagnak vélt az Edinburgh és Glasgow között fekvő Larbert városa felett. Steve Owens, a Glasgow-i Tudományos Központ csillagásza és tudományos kommunikátora szerint ez egy „ragyogó tűzgömb” volt, más szóval meteor.

Valami különleges volt, mert át lehetett látni a felszakadt felhőn: nem volt tökéletesen látható, láttam, hogy töredezik, szétesik, apró darabok váltak le róla

– mondta a csillagász, aki szerint az észlelés időtartama szokatlan volt, mert „általában, ha meteort vagy hullócsillagot látunk, azok csak apró kis fénycsíkok, és a másodperc töredékéig tartanak”.

Ez a meteor legalább 10 másodpercig, de valószínűleg hosszabb ideig száguldott az égen, és délről egészen nyugat felé haladt – számolt be a csillagász, aki a jelenség szemtanúja is volt.

Azt mondta, hogy bár lehetséges, hogy leszállt, „nagyon valószínűtlen”, hogy Skóciában történt volna.

Rovatok