Index Vakbarát Hírportál

Jó hír az éjszakai hűtőnyitogatóknak, nem hatásos diéta, ha este nem eszünk

2022. szeptember 15., csütörtök 11:33

Tévesen csináltuk eddig, nem az esti étkezések kihagyása lehet a hatékony fogyás kulcsa – állítja egy friss kutatás. A skót Aberdeen Egyetem tanulmánya szerint ugyanis a szervezet éppen annyi kalóriát éget el reggel, mint este, az étkezések időpontja emiatt nincs hatással a fogyásra.

A különböző fogyókúrás módszerek kapcsán – akárcsak egy-egy betegség orvoslása esetében – időről időre jelennek meg egy-egy módszert alátámasztó vagy annak hatástalanságát bizonyító kutatások és felmérések.

Sokszor hallani akár a közvetlen környezetünkben is, hogy az esti órákban már nem eszik valaki, annak érdekében, hogy elkerülje a hízást vagy elősegítse a fogyást, azonban korántsem biztos, hogy ez a módszer a legcélravezetőbb megoldás. 

Sőt! 

Egy friss kutatás szerint korántsem működőképes az, ha úgy reggelizünk, mint egy király, úgy ebédelünk, mint egy herceg, de úgy vacsorázunk, mint egy szegény – azaz az esti étkezéseket vagy teljesen elhagyva, vagy meglehetősen szűkösre szabva illesztjük be az életmódunkba. 

A skót tanulmány ugyanis feltárta, hogy az étkezések ilyen beosztásával nem lehet megszabadulni a fölösleges kilóktól, mivel

az étkezések időpontja nincs hatással a fogyásra

– írja a The Sun.

A kutatás során megállapították, hogy az ember anyagcseréje éppen annyi kalóriát éget el este, mint reggel vagy bármely napszakban.

A gazdag, nagyobb mennyiségű reggeli ennek ellenére koránt sem hátrány, azonban ennek egyetlen előnye az, hogy kevésbé marad a szervezetünk éhes a nap további részében, ami egyben azt is jelentheti, hogy kisebb eséllyel kezdünk eszeveszett nassolásba később.

A kutatás

A Cell folyóiratban publikált kutatás 16 férfi és 14 nő étrendjét vizsgálta négy héten át, hogy megtudja, milyen hatással van a testsúlyuk változására az, hogy melyik napszakban fogyasztják el a legtöbb kalóriát.

Az egy hónapos időszak alatt az összes résztvevő ugyanazt az egészséges étrendet kapta, a fókuszcsoport fele azonban a napi kalóriamennyiség nagy részét reggelikor, míg a másik felük vacsorakor vitte be ugyanezt. Két hét után cseréltek a csoportok, így azok, akik reggel fogyasztották el kalóriabevitelük nagy részét, most a nap későbbi óráiban ették meg azt, és fordítva.

A négy hét végeztével az Aberdeen Egyetem kutatói megállapították, hogy a napszak, amikor az emberek a legtöbb kalóriát beviszik, nincs hatással a fogyás mértékére, ugyanis a vizsgálatban részt vevők mindegyike ugyanannyit fogyott a vizsgálat ideje alatt. Ez arra utal, hogy a szervezet éppen annyi energiát éget el reggel, mint este.

A bőséges reggeli lehet a kulcs

A tanulmány vezető szerzője, Alexandra Johnstone professzor kiemelte, az eredmények ellenére a reggeli nagyon fontos lehet, ugyanis a résztvevők úgy érezték, étvágyukat sokkal jobban tudták szabályozni azokon a napokon, amikor nagyobb mennyiségű reggelit fogyasztottak, emiatt pedig a nap hátralévő részében jóllakottnak érezték magukat – így kevesebbet ettek. 

Ez a felfedezés nagyon hasznos lehet a hétköznapokban

– magyarázta.

Johnstone hozzátette, amikor az időzítésről és a diétáról van szó, valószínűleg soha nem lesz olyan, amely mindenkinek megfelel.

Ennek kitalálása az étrendi kutatások jövője lesz, de ezt nagyon nehéz megállapítani. A fogyás mindenkinél más és más, de az egyetlen módszer, amely mindenkinél működik, az a kalóriadeficit

– mondta el a professzor.

Kalóriadeficit akkor lép fel, amikor az ember kevesebb kalóriát fogyaszt el, mint amennyit egy nap alatt elhasznál a szervezete. Minden, amit eszünk vagy iszunk, kalóriát visz be a szervezetünkbe, ahogy az étel megemésztődik és felszívódik. A szervezet ezeket arra használja fel, hogy fenntartsa a szervek megfelelő működését, így például a légzést vagy a szívverést.

(Borítókép: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)

 

Rovatok