Index Vakbarát Hírportál

Napelemes hátizsákokkal mentenek veszélyeztetett állatokat

2022. szeptember 19., hétfő 10:47

Apró, napelemes hátizsákok segíthetnek megmenteni a síkvidéki vándormadarat – Ausztrália egyik legveszélyeztetettebb madarát.

Új eszközzel dolgoznak a tudósok egy veszélyeztetett ausztrál madárfaj megmentésén – apró, napenergiával működő hátizsákokkal.

A síkvidéki vándormadarak apró, őzbarna színű, pettyes torkú, talajlakó madarak, amelyek Északnyugat-Viktória és Új-Dél-Wales Riverina félszáraz füves területein élnek. A madarak egykor egész Kelet-Ausztráliában honoltak, de számuk az elmúlt tíz évben drámaian csökkent. Ismert élőhelyük nagy része magánterületeken található.

Nagyon igényesek az életkörülményeikre. Aszályos időszakokban a rovarok száma csökken, a fészekalj és a táplálék pedig kevés, ami azt jelenti, hogy a populáció nem tudja fenntartani magát. A túl sok eső viszont a gyomok túlburjánzásához vezethet, amiért a madarak elvándorolnak. A legújabb becslések szerint 500-1000 síkvidéki vándormadár maradt a vadonban. Az ausztrál kormány 2015-ben a síkvidéki vándormadarat kritikusan veszélyeztetettnek nyilvánította.

Nyomkövetű hátizsákot kaptak a madarak

Most 15 madarat engedtek szabadon az Oolambeyan nemzeti parkban, az NSW Riverina régióban. A területet 2002-ben örökös védelem alá helyezték, mivel magas természetvédelmi értéke miatt kritikus élőhelye a síkvidéki vándormadárnak. A szabadon engedés egy tízéves, 175 millió dolláros program része, amelyben az észak-amerikai, a victoriai és a dél-ausztrál kormányok együttműködnek a faj fennmaradásának biztosítása érdekében. Ez a második szabadon engedett madárcsapat az észak-amerikai államban – az első alkalommal, márciusban tíz madarat engedtek szabadon Hay közelében. Victoria államban 2021-ben 16-ot engedtek szabadon – írja a Guardian.

A kutatók napelemes hátizsákokat rögzítettek a madarakra, melyek segítségével próbálják nyomon követni, hogy merre vándorolnak, így küzdenek a faj fennmaradásáért. A napelemes hátizsákoknak kétéves élettartamuk van, és műholddal követik majd őket. Korábban a nyomon követést korlátozta a 12 hetes akkumulátor-üzemidő, és a madarakat csak jeladóval lehetett követni a terepen.

A napelemes hátizsákot viselő síkvidéki vándorok mozgásának követésével adatokat gyűjtenek, amelyekkel megvédhetik a vadon élő populációkat.

Rovatok