Index Vakbarát Hírportál

Autoimmun betegség lehet az Alzheimer-kór?

2022. szeptember 21., szerda 07:16

A legújabb kutatások szerint az agy immunrendszere lehet a ludas az Alzheimer-kór kialakulásában.

A tudósok évek óta keresik az új kezeléseket az Alzheimer-kórra, de eddig még a betegség okait, eredetét sem tudták tisztázni.

Az eddigi elméletek között szerepeltek már a mitokondriumok (amik az oxigént és a táplálékból származó glükózt az emlékezéshez és a gondolkodáshoz energiává alakítják át) meghibásodásai, a szájban lévő baktériumok agyi fertőzése, de olyan elméletek is vannak, amelyek az agyban lévő fémek (cink, réz vagy vas) rossz kezelését hibáztatják a betegség meglétéért.

Most a Krembil Brain Institute laboratóriuma, ami a Torontói Egyetemi Egészségügyi Hálózat része, új elmélettel állt elő a világszerte több mint 50 millió embert érintő kórról.

Az immunrendszer meghibásodása

Az elmúlt 30 év kutatásai alapján már elsősorban nem agyi betegségként gondolnak a betegségre, inkább az agy immunrendszerének rendellenességeként tekintenek rá.

Az immunrendszer, a test védekezőrendszere sérülések helyreállításában és az idegen betolakodók megjelenésekor játszik fontos szerepet, de ugyanezek a folyamatok az agyban is jelen lehetnek. Fejsérüléskor vagy baktériumok felbukkanásakor az agy immunrendszere beindul, hogy segítse a helyreállítást.

Az új kutatás szerint a béta-amiloid, amiből az agyban lerakodó plakkok képződnek, nem abnormálisan termelődő fehérje, hanem egy normálisan előforduló molekula, ami az agy immunrendszerének része. Egy agyi trauma vagy fertőződés esetén ez a fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik az agyi immunválaszban. A gond csak az, hogy a baktériumok membránjait és az agysejtek membránjait alkotó zsírmolekulák közötti hasonlóságok miatt a béta-amiloid nem tud különbséget tenni a behatoló baktériumok és a gazdasejtek között, és tévedésből éppen a jó agysejteket támadja meg.

Vagyis úgy tűnik, testünk immunrendszere nem tud differenciálni a baktériumok és az agysejtek között, ez vezet a demencia leggyakoribb okához, és így lehet az Alzheimer-kór autoimmun betegség. A béta-amiloid segít megvédeni és erősíteni immunrendszerünket, de sajnos központi szerepet játszik az autoimmun folyamatban is, amely az Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.

(Borítókép: Brian B. Bettencourt/Toronto Star/Getty Images)

Rovatok