Index Vakbarát Hírportál

Nagyon gyorsan süllyednek a tengerparti városok

2022. szeptember 21., szerda 16:16

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik – állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi elemzések szerint a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és a földgáz elvezetése miatt süllyed, és az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

2030-ra az egyik város részben víz alá kerülhet

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban – különböző mértékben – süllyedt a talaj, 44 városban pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Korábbi kutatások szerint a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az előbbinél a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket – a város mintegy két négyzetkilométeres területe kerülhet víz alá 2030-ra.

Rovatok