Index Vakbarát Hírportál

Nagyon közel került a Jupiter a Földhöz

2022. szeptember 27., kedd 11:28

A NASA szerint a Jupiter 59 éve került legközelebb a Földhöz szeptember 26-án, hétfőn.

A Naprendszerünk legnagyobb bolygója, a gázóriás szembenállásba került, ami azt jelenti, hogy a Föld közvetlenül közte és a Nap között áll – mondta Trina L. Ray, a NASA Pasadenában működő missziójának tudományos vezetőhelyettese.

A NASA szerint a Föld és a Jupiter között mintegy 590,6 millió kilométer volt a távolság. A Jupiter legtávolabbi pontja mintegy 965,6 millió kilométer távolságra lesz bolygónktól – közölte az űrügynökség az égi jelenség előtt.

A Jupiter körülbelül 13 havonta van szembenállásban, ennyi idő alatt kerüli meg a Föld a Napot. Sem a Föld, sem a Jupiter nem kering a Nap körül tökéletes körben, ezért mindegyik szembenállás kissé eltérő távolságban van. Hétfő este a Jupiter négy holdja is látható volt, valamint a Szaturnuszt és a Mars bolygót is szabad szemmel megfigyelhettük.

Ezekről az égi eseményekről, meteorrajokról nem maradtunk még le

Idén még három telihold lesz, melyek a következő nevekkel szerepelnek:

Az amerikai őslakos törzsek más neveket használnak a teliholdakra, például a sejen törzsnél a szeptemberben bekövetkező teliholdat „száradó fűholdnak”, az arapaho törzsnél pedig a decemberben bekövetkező teliholdat „pattogó fáknak” nevezik.

2022-ben ezek a hátralévő meteorzáporok időpontjai:

Rovatok