Index Vakbarát Hírportál

Nem hisznek majd a szemüknek októberben a csillagászat szerelmesei

2022. szeptember 29., csütörtök 16:17

Az októberi hónap több meteorraj megfigyelésére is lehetőséget ad, leginkább a hónap elején bontakozhatnak ki a csillagászat szerelmesei.

Itt az ősz első teliholdja, hajnalonta láthatjuk a Merkúrt és az állatövi fényt, beindul az őszi meteorszezon, és néhány együttálláshoz is szerencsénk lehet – írja a National Geographic cikke.

Számos meteorraj érkezésére számíthatunk októberben, amelyek önmagukban nem hasoníthatók a nagyokhoz, de együtt, illetve tűzgömbjeik által mégis figyelemre méltók. A Drakonidák tagjai október 6. és 10. között záporoznak majd, maximumukat október 8-án érik el, azonban az október 9-én érkező telihold takarhat a látványból. Láthatók lesznek ezenfelül a Déli Tauridák, amelyek szeptember 10-től egészen november 20-ig láthatók. A Delta Aurigidák október 11-én tetőznek, rá tíz napra pedig az Orionidák érik el maximumukat.

Két legyet üthetünk egy csapásra

A Merkúr a keleti ég alján látható a hajnali időszakban, október 8-án lesz a legnagyobb látszólagos távolságban a Naptól, másfél órával napkelte előtt érdemes keresni. Ez időben a keleti határainknál 5:10, nyugaton 5:30 körüli időpontot jelent. A bolygó 40-50 percen keresztül követhető lehet, ha tiszta az ég alja.

A Merkúr lekövetése egybeköthető az őszi állatövi fény megtekintésével, hiszen ez is hajnalonta lesz látható az égen, amennyiben a körülmények megfelelők. Az állatövi fény megpillantásához sötét, fényszennyezéstől mentes keleti-délkeleti égre van szükség. Napkelte előtt körülbrelül két órával jelenik meg, és még egy órán át követhetjük tiszta ég esetén.

Nem kell sokat várni az első őszi teliholdra sem

Október 5-én majdnem 4 fokkal a 80 százalékos Hold felett kell keresni a Szaturnuszt a kora esti órákban, az éjszaka előrehaladtával kissé nő a távolságuk, és a gyűrűs bolygó a Hold jobb oldalára tér át.

Az első őszi telihold október 9-én este hat óra után egy perccel kel fel az ország keleti határának közelében élők számára, Budapesten 18:13-kor, nyugaton pedig 18:23-kor, ez néhány perccel a napnyugta után következik be.

A Hold és a Mars együttállására október 14-én kerül sor. A 75 százalékos Hold és a ragyogóan vörös Mars kettősét 3,5 fok választja el egymástól, távolságuk az éjszaka során csökkenni fog kicsit. 

Rovatok