Index Vakbarát Hírportál

Így csattant az űrszonda az aszteroidába

2022. szeptember 30., péntek 07:30

A NASA közzétette az első részletgazdag felvételeit az úttörő „bolygóvédelmi kísérletről”, amelyben egy űrhajó egy távoli aszteroidának ütközött, hogy eltérítse azt a pályájáról.

A Dart-projekt (Double asteroid redirection test) részeként hétfő éjjel a Dimorphos nevű aszteroidának ütközött a NASA űrhajója. A NASA a kísérletben egy űrszondát tervezett nekiütköztetni egy aszteroidának, hogy kiderüljön: ezzel a módszerrel el lehet-e téríteni olyan égitestet, amely máskülönben a földbe csapódna.

A képeket a James Webb és Hubble űrteleszkópok készítették, amelyek a Földtől 6,8 millió kilométerre megörökítették, ahogy hétfőn becsapódott az űrszonda a Didymos aszteroida holdjára, a Dimorphosra – írja a Guardian.

A 325 millió dolláros Dart küldetés fotóit két színes time-lapse animációban kombinálták, amelyek az űrszonda közeledését, majd az ütközés pillanatának fényességét mutatják. Az animációkat csütörtökön tették közzé a NASA honlapján, melyek között számos előtte-utána állóképet is láthatunk az ütközés előtti pillanatról és az utána repülő kőzetanyagról, mely levált az aszteroidáról.

Vajon meg tudja védeni az ember a Földet?

Bill Nelson, az ügynökség adminisztrátora és volt űrhajós a felvételekről elmondta, hogy először fordult elő, hogy a Webb és a Hubble egyszerre készített képeket ugyanarról a kozmoszban található célpontról: egy aszteroidáról, amelybe egy űreszköz 7 millió kilométeres út megtétele után csapódott be.

A küldetés vezetői a becsapódás utáni hétfői sajtótájékoztatón elmondták, hogy akár két hónapba is beletelhet, mire kiderül, hogy a Dart becsapódásának ereje elegendő volt-e ahhoz, hogy a Dimorphos elmozduljon a Didymos körüli keringési pályájáról.

A tudósok földi távcsövekkel fogják nyomon követni a mozgását és sebességét, hogy megállapítsák az esetleges eltéréseket, valamint tanulmányozzák a Webb középinfravörös műszerének és közeli infravörös spektrográfjának adatait.

A Dart küldetés az emberiség első kísérletét jelentette egy másik égitest elmozdítására, amivel a NASA tesztelte, hogy képes-e megvédeni a Földet egy felé száguldó nagy aszteroidától.

Rovatok