Index Vakbarát Hírportál

Könnyebben terjed a családokban a hosszú Covid, ezek lehetnek az okai

2022. október 4., kedd 15:54

Több német egyetem közös tanulmánya szerint ha egy háztartásban valaki hosszú Covid tüneteket produkál, az jó eséllyel kihatással lesz a családban legalább egy emberre, és ő is hosszú Covidtól fog szenvedni.

A németországi Freiburg, Heidelberg, Tübingen és Ulm Egyetem kutatói meghökkentő felfedezést tettek nemrégiben. 341 háztartásban 1267 családtagot vizsgáltak meg, és az eredményekből az derült ki, hogy ha a családból valaki hosszú Covidtól szenvedett, akkor nagy a valószínűsége, hogy a vele egy háztartásban élők is hasonló tüneteket fognak produkálni.

A résztvevők online kérdőívet töltöttek ki a családokban történt fertőzés után majdnem egy évvel később, amelyekből kiderült, hogy szinte minden családban volt legalább egy olyan ember, aki átragasztotta a hosszú Covid tüneteit egy másik családtagjára – írja az eBioMedicine.

A kutatók több lehetséges magyarázatot is találtak erre. 

Ez összhangban van egy korábbi tanulmánnyal, amely szerint a szülők tünetei és viselkedése összefüggésbe hozható a gyermekek tüneteivel számos gyermekgyógyászati betegségben. Továbbá alátámasztaná azt a hipotézist is, hogy a gyerekek elzárásának negatív mentális és egészségügyi következményeit a szülők stressze okozza.

A tanulmány ugyan számos akadályba ütközött (mint például hogy igen kevés embert sikerült bevonni), ennek ellenére összhangban van a közelmúltbeli kutatások eredményeivel.

Rovatok