Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hány tonna jég olvad el évente az Antarktisz gleccseréből

2022. október 15., szombat 20:28

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség kutatói szerint az Antarktisz keleti részén található Denman-jégtakaró évente 70,8 milliárd tonnával olvad a meleg tengervíz beáramlása miatt.

A távoli Kelet-Antarktiszon található gleccser a Föld legmélyebb szárazföldi kanyonjának tetején helyezkedik el. A gleccser 1,5 méteres tengerszint-emelkedéssel egyenértékű jégmennyiséget tartalmaz.

Egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy az Antarktisz keleti részén nem fog olyan gyors jégveszteség bekövetkezni, mint nyugaton. Az új tanulmány azonban kimutatta, hogy a meleg víz a kontinensnek ezt a részét is eléri – írja a Guardian.

Az ausztrál tudósok kimutatták, hogy mennyi meleg víz jutott el a gleccser alatt húzódó mély vályúba. A vízben úszó műszerrel 2020 decemberétől négy hónapon át ötnaponta gyűjtöttek adatokat, melyekből megbecsülhették, hogy a meleg víz milyen gyorsan olvasztja a jégtakarót – a gleccser óceánban álló elülső részét.

Megemeli az óceán vízszintjét

Stephen Rintoul, a CSIRO munkatársa és a tanulmány egyik szerzője szerint a jégtakaró elvékonyodása miatt a gleccser egyre kisebb ellenállást mutat az Antarktiszról az óceánba áramló jéggel szemben, ami megemeli a tengerszintet. 

Elmondta, hogy az első, az óceánból végzett mérések szerint a Kelet-Antarktisz jobban hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez, mint azt a tudósok előtte gondolták. „Az egyik tanulság az, hogy amikor azt vizsgáljuk, a jövőben mennyivel fog emelkedni a tengerszint, akkor figyelembe kell vennünk a keleti és a nyugati Antarktiszt is” – összegezte a tapasztalatokat a szakember.

A tudósok csak azt a tömegmennyiséget számították ki, amelyet a jégtakaró évente veszít. Nem számolták bele a hóesés által a gleccserhez hozzáadott tömeget. Más, nemrégiben végzett kutatások szerint a hóesés által a gleccserhez hozzáadott tömeget is figyelembe véve a Denman 1979 és 2017 között mintegy 268 milliárd tonna jeget veszített – évente 7 milliárd tonnát.

A Denman-gleccser a következő években az ausztrál antarktiszi program egyik fő kutatási célpontja lesz. A Denman-gleccser a Kelet-Antarktisz egy nagyon távoli régiójában található, amely történelmileg nehezen volt megközelíthető, ezért nagy a jelentősége, hogy közvetlen megfigyelések érkeznek erről a területről.

(Borítókép: Sebnem Coskun / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok