Index Vakbarát Hírportál

Víz alatti robotok figyelik az Északi Áramlat szivárgását

2022. október 16., vasárnap 15:16

Svéd robotok mérik, hogyan befolyásolja a temérdek metán a vízi élővilágot.

Szeptember végén érkezett a hír, hogy ömlik a gáz a Balti-tengerbe. Az Északi Áramlat 1 két helyen lyukadt ki, a másik vezeték egy ponton szivárog. A szivárgás következtében 56 000–155 000 tonna metán került a légkörbe, ami az egyik legkomolyabb lokális metánkibocsátás – írta a NewScientist.

A Göteborgi Egyetem pénteki közleménye szerint három, víz alatti robotot telepítettek a régióba, hogy nyomon kövessék, hogyan változik idővel a kémia és az élet a tengerben a nagy mennyiségű metángáz miatt. A robotokat a Skagerak kutatóhajó figyeli, és a Voice of the Ocean Foundation (VOTO) segítségével helyezték üzembe őket. A távirányítású mesterségesintelligencia-eszközök a következő 15 hétben folyamatosan mozognak a tengerben, és megállás nélkül rögzítik a víz adatait.

A robotok hosszú időn keresztül méréseket végeznek, hogy kiderüljön, a földgázszivárgás hogyan befolyásolja a víz kémiáját és minőségét

– mondta Bastien Queste, a Göteborgi Egyetem oceanográfusa.

A robotok közül kettő 2021 márciusa óta üzemel, és folyamatosan méri a vízminőséget. Működési elvük szerint lemennek a víz aljára, majd a felszínre úsznak, ahol műholdon keresztül továbbítják a mérési eredményeket a kutatóknak. Múlt héten engedtek le további három robotot a tengerbe, az egyiket különleges érzékelővel szerelték fel, ami a metántartalom változását méri a következő 15 hétben.

Queste elmondta, hogy az utolsó expedíció értékes adatokat szolgáltatott az óceán állapotáról közvetlenül a szivárgás után. Az új robotok üzembe helyezésével a jelentések folyamatosan érkeznek a kutatókhoz a csővezeték szivárgásának közelében lévő víz állapotáról. A huzamosabb ideig tartó és nagy területen végzett mérések megmutatják, mennyi idő alatt tűnik el a metán, és hogyan reagál rá a vízi élővilág.

A hosszabb ideig tartó mérések és megfigyelések azért fontosak, mert a tenger reakciója napokba, hetekbe is telhet.

A robotok mérései megmutatják a sótartalom, a hőmérséklet, az oxigéntartalom és a klorofill mennyiségének változásait is. A múlt héten az amerikai haditengerészet közölte, hogy feldolgozza a Svédország és Dánia által rögzített szonáradatokat, és ez alapján próbálják megfejteni, mi történt az Északi Áramlat szivárgásakor.

(Borítókép: Handout / SWEDISH COAST GUARD / AFP)

Rovatok