Index Vakbarát Hírportál

A hajkiegyenesítőktől megnőhet a méhrák kockázata

2022. október 18., kedd 16:45 | aznap frissítve

A hajkiegyenesítő termékek jelentősen növelhetik a méhrák kialakulásának kockázatát azoknál, akik gyakran használják – derül ki egy hétfőn közzétett nagyszabású tanulmányból. Becslések szerint a méhdaganat kialakulásának kockázata több mint két és félszer magasabb azoknál, akik gyakran használnak hajkiegyenesítő termékeket, mint azoknál, akik egyáltalán nem.

Azon nők 1,64 százalékánál, akik soha nem használtak hajegyenesítőt, hetvenéves korukra méhrák alakul ki, de a gyakori használók esetében ez a kockázat 4,05 százalékra emelkedik – mondta a tanulmány vezetője, Alexandra White, az amerikai Nemzeti Környezetegészségügyi Biztonsági Intézet (NIEHS) munkatársa.

A méhrák a leggyakoribb nőgyógyászati rák az Egyesült Államokban, és az arány különösen a fekete nők körében emelkedik – írja a The Guardian. A kutatók 33 947 különböző etnikumú, 35 és 74 év közötti nőt követtek nyomon 11 éven keresztül. Ezalatt 378 nőnél alakult ki méhrák.

Káros vegyi anyagokat tartalmaznak

Miután a kutatók figyelembe vették a résztvevők egyéb kockázati tényezőit, a méhrák kialakulásának esélye több mint két és félszer nagyobb volt azoknál a nőknél, akik az előző évben több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő terméket. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a hajegyenesítők úgynevezett endokrinkárosító vegyi anyagokat tartalmaznak. A termékeket korábban összefüggésbe hozták a mell- és petefészekrák magasabb kockázatával is.

Ezek az eredmények szolgáltatják az első epidemiológiai bizonyítékokat a hajkiegyenesítő termékek használata és a méhrák közötti összefüggésre – írták White és munkatársai a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban.

Az egyenesítők használata és a méhrák közötti kapcsolat a tanulmányban nem különbözött etnikumok szerint, azonban mivel a fekete nők gyakrabban használnak hajkiegyenesítő termékeket, és hajlamosak a használatot fiatalabb korban elkezdeni, mint más etnikumok, ezek az eredmények még relevánsabbak lehetnek számukra – vélik a kutatók.

(Borítókép: Asanka Ratnayake / Getty Images)

Rovatok