Index Vakbarát Hírportál

Hány órát kell aludni az egészség megőrzéséért?

2022. október 19., szerda 11:33

A kutatók szerint legalább ötórányi éjszakai alvás csökkentheti a krónikus egészségügyi problémák kialakulásának esélyét az 50 év felettieknél.

A rossz egészségi állapot megzavarhatja az alvást, de a rossz alvás önmagában is kockázatot jelenthet. Bizonyított, hogy az alvás segít helyreállítani, kipihenni és megfiatalítani a testet és az elmét, de hogy miért lehet fontos az „arany álomszám”, az egyelőre nem világos. A PLoS Medicine tanulmánya brit köztisztviselők egészségét és alvását követte nyomon.

Minimum öt óra alvás a kulcs

A mintegy 8000 résztvevő mindegyikét megkérdezték: Hány órát alszik egy átlagos hétköznapi estén? Néhányan csuklóórán alváskövető készüléket is viseltek. A két évtizedes követés alatt pedig krónikus betegségeket, többek között cukorbetegséget, rákot és szívbetegséget vizsgáltak náluk:

Azoknak, akik öt órát vagy annál kevesebbet aludtak 50 éves koruk körül, 30 százalékkal nagyobb volt a kockázata többféle betegségre, mint azoknak, akik hét órát aludtak.

A rövidebb alvás 50 éves korban a vizsgálat időtartama alatt a halálozás magasabb kockázatával is összefüggésbe hozható volt, ami elsősorban a krónikus betegségek megnövekedett kockázatával függött össze. A szakértők általában körülbelül hét vagy nyolc órát javasolnak – állítják a University College London és a Paris Cité Egyetem kutatói.

Miért is alszunk?

Annyit tudunk, hogy az alvás segíti az agyat az emlékek feldolgozásában, és jót tesz a hangulatnak, a koncentrációnak és az anyagcserének. Az alvás arra is lehetőséget ad, hogy az agy megtisztuljon. Korábban arról is írtunk, hogy nem mindegy, melyik oldalunkon alszunk. Erről részletesebben ide kattintva olvashat.

Tippek a jó alváshoz:

Ma már ritkán írnak fel altatót a háziorvosok

A Surrey Sleep Centre igazgatója, Derk-Jan Dijk a BBC Newsnak nyilatkozott: „Ez a munka megerősíti, hogy a rövid alvás nem tesz jót nekünk. Általánosságban nem egészséges, bár egyesek számára talán működőképes.”

A nagy kérdés az, hogy miért alszanak egyesek kevesebbet. Mi okozza ezt, és tehetünk-e valamit ellene? Az alvás bizonyos mértékig módosítható tényező az életmódunkban. A hosszú ideig tartó rossz alvás súlyosan befolyásolhatja a közérzetet. A háziorvosok ma már ritkán írnak fel altatókat, amelyeknek súlyos mellékhatásaik lehetnek, és függőséget is okozhatnak. 

Rovatok