Index Vakbarát Hírportál

A Sziget is csatlakozott a legzöldebb európai fesztiválokhoz

2022. október 24., hétfő 12:48

A legnagyobb zöld-fesztiválszervezethez társult a Sziget is, így nyaranta már Budapesten is megtapasztalhatjuk az élő természetvédelmi „laboratórium” élményét.

Az Október 21-én az Amszterdamban megrendezett ADE Green konferencián 22 európai fesztivállal közösen a Sziget is csatlakozott a Green Deal Circular Festivalshoz, a fenntartható fesztiválok európai partnerségéhez – írta a Sziget sajtóközleménye.

A kibővült tagsággal így már 14 ország 43 fesztiválja és városa vesz részt az együttműködésben, hogy növeljék a körforgásos gazdaságra és klímasemlegességre való átállásra ható szerepüket.

A jövőbiztos és körkörös fesztiválipar éllovasa, a Green Deal Circular Festivals (GDCF) célja, hogy ösztönözze a fenntartható innovációt és együttműködést az európai fesztiválok között. A részt vevő európai szervezetek kooperációban dolgoznak azért, hogy 2025-re megfeleljenek a körforgásos gazdaság alapelveinek, és klímasemlegesek legyenek. A felek öt témára összpontosítanak: energia, ételek-italok, utazás-szállítás, anyagok és víz.

A 2019-ben alapított GDCF a fenntartható innováció ösztönzésével támogatja a zöld növekedést, a szervezetet a holland infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztérium vezeti. Fő célja a körkörös fesztiválok fenntartható modelljének kidolgozása és megvalósítása, a jó gyakorlatok megosztása, a monitoringeszközök kidolgozása és bevezetése, más fesztiválok inspirálása.

A Green Deal Circular Festivals szervezői szerint

az éghajlati válság elleni küzdelemben a fenntarthatóság világszerte elengedhetetlen.

A fesztiválok a sok látogatóval, a meghatározott időtartammal és határozottan definiált terükkel tökéletes helyszínt kínálnak a fenntartható innovációk kipróbálására, az emberek és ágazatok inspirálására. A fesztiválok  innovátorokként és „élő laboratóriumokként” a városokban megvalósuló kézzelfogható innovációk előfutárai lehetnek.

A fenntartható fesztiválozásért küzdő rendezvények listáján olyan nevek szerepelnek, mint például a Pukkelpop, a Roskilde Festival, az Eurosonic Noorderslag, a Lowlands, az Amsterdam Open Air, a Pohoda vagy az Exit.

Rovatok