Index Vakbarát Hírportál

A kihalás fenyegeti a császárpingvineket

2022. október 26., szerda 06:32

A kihalás veszélye fenyegeti az antarktiszi császárpingvineket a globális hőmérséklet-emelkedés és a tengeri jégveszteség miatt – közölte kedden az Egyesült Államok kormánya, miután véglegesítette az állat védelmét az Egyesült Államok veszélyeztetett fajokról szóló törvénye értelmében.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata szerint a császárpingvineknek a törvény értelmében védelemben kell részesülniük, mivel a madarak kolóniákat építenek, és a klímaváltozás által veszélyeztetett antarktiszi jégen nevelik fel kicsinyeiket.

A vadvédelmi ügynökség szerint a bizonyítékok alapos áttekintése – beleértve a 40 év műholdas adatait is – azt mutatta, hogy a pingvineket jelenleg nem fenyegeti a kihalás veszélye, de az emelkedő hőmérséklet miatt hamarosan bekövetkezhet ez is.

A Reuters azt írta, a Weddell-tengeren található Halley-öböl-kolónia, a világ második legnagyobb császárpingvin-kolóniája több éven keresztül rossz tengeri jégviszonyok között élt, ami a kormány szerint 2016-tól kezdődően az összes újszülött fióka megfulladását eredményezte. A veszélyeztetett státuszuk pedig elősegíti a nemzetközi együttműködést a védelmi stratégiák terén, növeli a védelmi programok finanszírozását, és megköveteli az Egyesült Államok szövetségi ügynökségeinek, hogy tegyenek lépéseket a fenyegetettség csökkentése érdekében.

A kedden Shaye Wolf, a Biológiai Sokféleség Központjának klímatudományi igazgatója úgy fogalmazott, hogy a császárpingvineknek „sürgős éghajlati fellépésre” van szükségük a túlélés érdekében.

A pingvinek léte függ attól, hogy kormányunk most határozottan fellép-e az éghajlatot fűtő fosszilis tüzelőanyagok csökkentése mellett és a földi élet visszafordíthatatlan károsodásának megakadályozására

– mondta Wolf. Kiemelte: az 1973-as veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvénynek köszönhető számos állatot sikerült visszahozni a kihalás széléről, köztük a grizzly medvét, a kopasz sast, a szürke bálnát és másokat. 

Rovatok