Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-jelentés: Halálra ítélte magát az emberiség

2022. október 27., csütörtök 19:38

Az ENSZ környezetvédelmi ügynöksége szerint nincs út az 1,5 fok eléréséhez, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének kudarca azt jelenti, hogy az éghajlati válság legsúlyosabb hatásainak korlátozására „a társadalmak gyors átalakítása” az egyetlen mód.

Korábban az ENSZ jelentette, hogy a globális felmelegedést 1,5 fok alatt kell tartani, mert ennek a küszöbértéknek az átlépése már visszafordíthatatlan károkat okozna a világnak.

Az ENSZ legfrissebb környezetvédelmi jelentésében elemezte az országok által vállalt szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének mértéke és a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 fokra, azaz a nemzetközileg elfogadott célértékre való korlátozásához szükséges csökkentés közötti szakadékot. Megállapították, hogy az előrelépés „sajnálatos módon elégtelen”, az országoknak nem sikerült megfelelő mértékben csökkenteniük a szén-dioxid-kibocsátásukat – írja a Guardian.

Még a 2030-ig kitűzött lépések és a jelenlegi kötelezettségvállalások teljesítése esetén is

a globális felmelegedés körülbelül 2,5 fokos emelkedést és világszerte katasztrofális szélsőséges időjárási viszonyokat jelentene.

Az eddigi 1 fokos emelkedés Pakisztántól Puerto Ricóig számos országban okozott éghajlati katasztrófákat.

Ha az országok 2050-ig teljesítenék a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó hosszú távú vállalásaikat, a globális hőmérséklet 1,8 fokkal emelkedne. Az ENSZ-jelentés szerint azonban a cselekvés lassú üteme miatt még ennek a hőmérsékleti határértéknek a betartása sem reális.

Egy százalék

Az országok az egy évvel ezelőtti koppenhágai klímacsúcson megállapodtak abban, hogy növelik vállalásaikat. A közelgő Cop27-es konferencián azonban csak néhány tucatnyian tették ezt meg, és az új vállalások mindössze 1 százalékkal csökkentenék a kibocsátást 2030-ra.

A globális kibocsátásoknak 2030-ig közel 50 százalékkal kell csökkenniük ahhoz, hogy az 1,5 fokos célt megközelítsék.

Ez a jelentés rideg tudományos nyelven mondja el nekünk, amit a természet egész évben halálos árvizek, viharok és tomboló tüzek révén mondott: abba kell hagynunk, hogy üvegházhatású gázokkal töltsük fel a légkörünket, mégpedig gyorsan

– mondta Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója. 

Ha nem cselekszünk, vége az emberiségnek – hangzott el az ENSZ fórumán október elején. Erre már régóta folyamatosan figyelmeztet a szervezet.

Rovatok