Index Vakbarát Hírportál

Miért folyik a nyálunk éjszaka?

2022. október 31., hétfő 16:10

A kellemetlen éjszakai nyálcsorgást okozhatja betegség, gyógyszerek vagy kiszáradás is. Jó hír, hogy minden esetben orvosolható.

Legtöbbünk már ébredt nedves párnán, arcán csiganyomként végighúzódó nyálcsíkkal, de vajon mi okozza ezt az éjszakai nyáladzást? Ilyenkor jön ki belőlünk a szunnyadó kutya?

Egy tudományos cikk szerint az éjszakai nyáladzás a nyelési mechanizmus koordinációs hibája, ami a nyál túlzott felhalmozódását eredményezi a szájüreg elülső részén, ahonnan a nyál automatikusan kifolyik. Egy másik tanulmány alapján sok krónikus nyáladzónak van valamilyen neurológiai károsodása (agyvérzés, stroke), és ez okozza a nyáltermelést, ami kiszáradáshoz, a száj kicserepesedéséhez és kellemetlen szagokhoz vezet. De a nyáltermelés a reflux vagy alvási apnoé jele is lehet, sőt bizonyos gyógyszerek, például az antipszichotikumok is kiválthatják.

Dr. Neal H. Patel, a Providence St. Joseph Kórház háziorvosa szerint a nyáladzás a legtöbb esetben természetes, és nem is zavaró, csak ha túlzott mértékű, akkor kell a megoldáson gondolkozni. Ha szájszárazság okozza, a nyálmirigyek aktiválódnak, hogy nedvesen tartsák a szájat; ez orvosolható a napközben fogyasztott több folyadékkal és akár éjszakai hidratálással.

Betegségek esetén

Nátha, allergia idején is több nyálat termel a szervezet, ez segíthet eltávolítani a kórokozókat, irritáló anyagokat az orrból, a torokból és a szájból, de megnöveli a nyáladzás esélyét is.

Refluxbetegségnél is gyakori a nyáladzás: a nehéz vacsora és a fekvés is kiválthatja.

Az alvási apnoé szabálytalan éjszakai légzést jelent. Ilyenkor az alvók a szájon át vesznek levegőt, így növelik az alvás közbeni nyáladzás kockázatát. Az alvási apnoéban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő a fogcsikorgatás is, és mivel a fogköszörülés serkenti a nyálmirigyeket, ez is fokozott nyálelválasztással jár. 

neurológiai betegségek is befolyásolhatják a nyáltermelést, mert hatással vannak a száj zárására és a nyelési képességre. A Parkinson-kór, az agyi bénulás és a szélütés mind növelheti az éjszakai nyáladzás rizikóját.

Christopher Y. Chang amerikai fül-orr-gégész azt mondja,

van, hogy alvás közben lenyeljük a felgyülemlett nyálat, de ha a fekvési pozíció ezt nem teszi lehetővé, kénytelen kifolyni.

Az éjszakai nyáladzásra tehát jó megoldás lehet a háton alvás (az oldalfekvés helyett), mert úgy nem halmozódik fel annyira a nyál. 

Vannak olyanok is szép számmal, akiknek nincs semmilyen betegségük, rendellenességük, mégis erősen nyáladzanak, ilyenkor Chang botoxot ajánl. Ha a nyálmirigyekbe fecskendezik, a nyálkiválasztás lelassul. A neurológiai betegségekből eredő nyáladzásra Chang szerint jó megoldás lehet a nyálmirigyrendszer sebészeti eltávolítása.

Más tészta a nappali nyálfolyás, ilyen esetekben megéri logopédussal konzultálni, de akár itt is szóba jöhet a műtéti beavatkozás. Gyerekeknél Chang alkalmazott már akupunktúrát is a nyelven, ami jelentősen ritkította a nyáladzást a kicsik körében.

(Borítókép: Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok