Index Vakbarát Hírportál

Kamerákat szereltek a cápákra, így derítették fel a tengerfeneket

2022. november 1., kedd 17:56

Kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt tigriscápák segítettek a tengerkutatóknak azonosítani és felmérni a valaha feljegyzett legnagyobb tengerifű-ökoszisztémát.

A Bahamákon található, újonnan feltérképezett tengeri zöldövezet a becslések szerint 92 000 négyzetkilométerre terjed ki, ami megfelel az amerikai Maine állam méretének, és valószínűleg a világ egyik legnagyobb tengeri szén-dioxid-nyelője – állítják a Nature Communications szaklapban kedden megjelent tanulmány szerzői.

A bolygó óceánjai – és különösen a tengeri füves ökoszisztémák – számos régióban továbbra is rosszul vannak feltérképezve, főként azért, mert a távérzékelő eszközökkel, például műholdakkal nehéz mérni őket – írja a Bloomberg.

Az űrből a tengeri prérit könnyen össze lehet keverni a fitoplanktonnal, az algákkal vagy az üledékekkel.

Ezek a tengeri füvek döntő szerepet játszhatnak az éghajlati vészhelyzet lassításában, miközben a világ a szén légkörből való megkötésére különböző stratégiákat dolgoz ki. A tanulmány vezető tudósa szerint ez a felfedezés reményt adhat óceánjaink jövőjére nézve.

A legnagyobb tengeri ragadozó segíti feltérképezni a tengeri fű kiterjedését

A kutatás elvégzéséhez a szerzők innovatív megközelítést alkalmaztak, és összehozták a tudósokat, búvárokat, természetvédőket, helyi érdekelteket és a tigriscápákat, a trópusi tengerekben található legnagyobb tengeri ragadozót.

A kutatók hamar rájöttek, hogy a cápák előnyöket jelentenek a műholdakkal és az emberekkel szemben.

A tigriscápák idejük körülbelül 72 százalékát azzal töltik, hogy a tengeri fűágyakban járőröznek, amit a 360 fokos kamerákkal, amelyeket először telepítettünk a cápákra, meg lehet figyelni

– mondta a tanulmány egyik szerzője.

A tigriscápák egy nap alatt mintegy 70 kilométert tesznek meg, képesek segíteni a kutatást a nap 24 órájában. Nagy előnyük, hogy nem korlátozódnak, mint az emberi búvárok, sekély mélységekre.

Az újonnan feltérképezett terület 66 és 92 ezer négyzetkilométer közötti területet ölel fel, ami a jelenlegi becslésekhez képest 34 százalékkal bővíti a dokumentált tengeri fűterületet világszerte.

Rovatok