Index Vakbarát Hírportál

Az idei október volt az eddigi legmelegebb kontinensünkön

2022. november 8., kedd 13:55 | aznap frissítve

Azt követően, hogy az idei nyár a legmelegebb volt Európa történetében, a múlt hónap volt az eddigi legmelegebb október a kontinensen, a felszíni levegőhőmérséklet 1,92 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszakban mért átlagos hőfokot – közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus kedden.

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint októberben Európa nagy részén átlag feletti hőmérséklet volt tapasztalható, csak Izlandon és Törökországban volt valamivel az átlag alatti a hőmérséklet.

Egy hőhullám októberben rekordmagas hőmérsékletet eredményezett Nyugat-Európában. Korábban mért felső hőmérsékleti értékek dőltek meg Ausztriában, Svájcban és Franciaországban, valamint Olaszország és Spanyolország nagy részén

– tájékoztattak. Franciaországban és Spanyolországban 30 Celsius-fokot is meghaladó napi rekordhőmérsékletet mértek, Ausztria pedig az eddigi legmelegebb októberi éjszakáról számolt be, amikor a hőmérő higanyszála nem süllyedt 20,4 Celsius-fok alá – írták.

Megjegyezték: Kanadában is rekordmeleget mértek októberben, valamint Grönlandon és Szibériában is az átlagosnál melegebb hőmérsékleti értékeket jegyeztek fel a hónap folyamán. Az átlagosnál hidegebbet Ausztráliában, Oroszország távol-keleti területein és a Nyugat-Antarktisz egyes részein regisztráltak múlt hónapban.

A jelentés szerint az északi-sarkvidék jegének kiterjedése kilenc százalékkal maradt el az októberben átlagostól, ami jóval meghaladja a 2020 azonos hónapjában feljegyzett, kiemelkedőnek számító minimumot.

Az eső is elmaradt

Kiemelték továbbá, hogy az októberi szokatlan meleg az esőzések hiányával társult. Az átlagosnál szárazabb időjárás Dél-Európa és a Kaukázus nagy részét jellemezte. Ezzel szemben az Ibériai-félsziget északnyugati részén, Franciaország és Németország egyes részein, az Egyesült Királyságban és Írországban, Skandinávia északnyugati részén, Kelet-Európa egyes területein, valamint Kelet- és Közép-Törökországban az időjárás csapadékosabb volt az átlagosnál októberben – tették hozzá az MTI szerint. 

(Borítókép: Kiss István szobrász Páros akt [Emberpár] című szobra Fonyódon 2022. október 27-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok