Index Vakbarát Hírportál

Az egyik legromlottabb üzletág a kakaóipar

2022. november 8., kedd 21:19

Gyerekmunka, nők kizsákmányolása, embercsempészet, alulfizetettség, erdőirtás – ezek jellemzik a kakaóipart. De szerencsére már vannak alternatívái a kakaó előállításának.

Az új, sejtalapú élelmiszer-technológiai start-up, az izraeli Celleste Bio a csokoládé fenntarthatósági és munkaerő-problémáival foglalkozik. A cég kiváló minőségű kakaót állít elő hagyományos sejttenyésztési módszerekkel.

A latin-amerikai, afrikai és délkelet-ázsiai trópusi régiókban élő kakaófák egyre nagyobb veszélyben vannak az éghajlatváltozás, az erdőirtás, a biológiai sokféleség csökkenése miatt. A kakaóipar ráadásul folyamatosan megsérti az emberi jogokat is a gyerekmunkások alkalmazásával, úgyhogy az új kakaó és csoki kutatása folyamatos fejtörést okoz az élelmiszertudósoknak.

Szép ígéretek, új megoldások

A világ vezető csokoládégyártói, például a Hershey's, a Mars és a Nestlé ugyan megígérték, hogy ellenőrzik, ne gyerekek kizsákmányolásával jussanak a kakaóhoz, de a problémák továbbra is fennállnak. Az óriási forgalmat bonyolító, komoly érdekekhez kapcsolódó kakaóiparban jelen van a nők kizsákmányolása, a munkások alulfizetettsége és az embercsempészet is.

sejtalapú csokoládé megoldhatná az iparág problémáit. A Celleste társalapító élelmiszer-technológiai szakértője, Hanne Volpin azt mondja, genetikai módosítás vagy manipuláció nélkül reprodukálják a kakaósejteket.

Azt az örömet és egészséget szeretnénk kínálni az embereknek, amit a kiváló minőségű kakaótermékek nyújtanak, miközben kiküszöböljük a mai kakaótermelés kihívásait.

A fenntarthatóbb kakaó-összetevők iránti globális igény ma és a jövőben óriási lehetőséget jelent a kutató cégek számára.

A Celleste más alternatív kakaótermelőkkel is együtt dolgozik, a múlt hónapban a Seminal Biosciences jelentkezett precíziós fermentációjú kakaóvajjal, amely ugyanúgy működik, mint a hagyományosan termesztett kakaóvaj, de fenntarthatóbbá teszi a csokoládét a bioreaktorokon keresztül történő termelés révén. Ezenkívül javítja a különféle iparágakban használt kulcsfontosságú összetevők biztonságát és megbízhatóságát.

A brit székhelyű WNWN a hagyományos csoki helyettesítőjét akarja kidolgozni, de a sejtkultúrák és az erjesztés helyett más növényi alapú összetevők felé fordult.

Árpával és szentjánoskenyérrel a hagyományos csoki ízét és érzetét tudták előhívni minden rossz mellékíz nélkül. Johnny Drain műszaki igazgató az év elején úgy nyilatkozott:

A fermentáció segítségével a kakaó ízvegyületeit tudjuk létrehozni, előhívhatunk bizonyos aromákat, és még a savasságot is szabályozhatjuk, hogy a csokik sajátos jegyeit kiemeljük.

A csokoládéipar legsötétebb, legszomorúbb fejezete a gyerekmunkások története: becslések szerint több mint egymillió gyerek dolgozik Elefántcsontparton és Ghánában, ahol a világ kakaójának háromnegyedét termesztik.

(Borítókép: Issouf Sanogo / AFP)

Rovatok