Index Vakbarát Hírportál

Az éghajlatváltozás miatt több szivárványban gyönyörködhetünk majd

2022. november 8., kedd 07:57

A felmelegedés negatív hatásait már régóta kutatják, de most végre találtak valami szívderítőt is: több szivárványt fogunk látni az égen, a sok baj között a remény univerzális szimbóluma gyakrabban velünk lesz majd.

A szivárvány kialakulásáért a fény visszaverődése, törése és szórása a felelős. Ez a csodálatos égi jelenség akkor jön létre, amikor a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri, és akkor a legszebb, amikor az égbolt egy részét felhők borítják (így a szivárvány élesen kiválik a sötét háttérből), a szemlélő pedig a napnak háttal áll. Tehát a szivárványhoz elsősorban nap kell és eső.

A tudósok előzetes felmérései szerint a szivárványok mennyisége a világon körülbelül öt százalékkal fog növekedni, ahogy a Föld légköre melegszik, és nő a napfény és a csapadék mennyisége. A kutatók szerint a mediterrán, szárazabb, esőt ritkán látó térségekben kevesebb szivárvány lesz, mint a magasabb, hegyekkel tarkított, vagy dombos vidékeken, ahol a csapadék mennyisége is nő.

Kimberly Carson, a New York-i egyetem kutatója és csapata a szivárványok előfordulási, gyakorisági adatait használta fel egy jövőbeli, predikciós modell előállítására. Következtetésük szerint a kisebb népességű (szigetek), magasabban fekvő területeken élők láthatnak majd több szivárványt a jövőben.

Miért Hawaii a szivárványok fővárosa?

A szigetek tiszta levegője, a gyakori helyi záporok, a magas napos órák száma egyenesen vezet a szivárványok gyakoribb előfordulásához.

A szivárványok kedvenc helye Hawaii, mert a sziget pollenmentes légköre, szubtrópusi éghajlata a passzát szelekkel, a gyakori esőzésekkel tökéletes körülményeket teremt a csodák létrejöttéhez, amiben hegyei is segítik. Ezek nélkül Hawaii csak egy száraz sivatag lenne, de a magaslatok támogatják a csapadék kialakulását a passzátszél áramlásának felfelé tolásával – amikből felhők képződnek.

A szivárványok komoly szerepet játszanak a hawaii kultúrában, nyelvükön a szivárvány leírására több kifejezés is létezik, mert megkülönböztetik a Földhöz tapadt szivárványokat (uakoko), az álló szivárványtengelyeket (kahili), és az alig látható szivárványokat (punakea) is.

A hawaii mitológiában a szivárvány az átalakulás szimbóluma, ami összeköti a Földet és az égboltot. A szigeten egész évben elcsíphetjük a szivárványt, de a legnagyobb szerencsénk mégis az esős évszakban lehet, novembertől márciusig. Indulás hát Hawaiira!

(Borítókép: Michael Siluk/UCG/Universal Images Group/Getty Images)

Rovatok