Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mikor léphet magyar ember a Holdra

2022. november 12., szombat 11:53 | aznap frissítve

A hazai űrhajósprogram projektvezetője, Zábori Balázs a Magyar Tudomány Ünnepén úgy fogalmazott: nem kizárt, hogy 2036-ban magyar ember lépjen a Holdra. Addig tudósaink olyan műszerek fejlesztésén dolgoznak, amelyek nemzetközi együttműködés keretében a NASA Hold körüli űrállomásának megvalósításában segítenek.

Az emberek visszatérnek a Holdra, ráadásul – ha az időjárási helyzet megfelelő lesz – november 16-án olyan rakéta indul útnak, amelynek fedélzetén magyar fejlesztésű műszerek is vannak – jelentette ki a Magyar Tudomány Ünnepén a hazai űrhajósprojekt vezetője, Zábori Balázs. Az Artemis-küldetésben azt tesztelik, hogy a feltételek megfelelőek-e arra, hogy újra embereket indítsanak útnak az égitest felé. 

A 33 éves mérnök fizikus az Európai Űrügynökséggel való együttműködés részeként a hazai fejlesztések műszaki vezetője, az ESA magyar szakértői delegációjának tagja és a Külgazdasági és Külügyminisztérium űripari szaktanácsadója. 

Zábori Balázs az ESA emberes Hold-programjának előkészítésében is tagja a szakmai tanácsadó testületnek, emellett a leendő magyar asztronautákat kiválasztó és kiképző HUNOR program vezetője is egyben – az RTL szerint a fiatal tudós a magyar űrkutatás egyik meghatározó szereplője.

Az ESA válogatása már zajlik, a Holdutazásra 149 magyar jelentkezett, közülük 8-an kerültek be a döntőbe. Legalább egy, de akár három európai is a Holdra léphet 2030-ig.

2036 jelenleg most a legvalószínűbb dátum

– felelte Zábori Balázs arra kérdésre, mikor lehet magyar űrhajós a Holdon

Rovatok