Index Vakbarát Hírportál

Az állandó stressz rákot okozhat

2022. november 12., szombat 16:20

A szervezet krónikus és élethosszig tartó stressz miatti kimerülése növelheti a rákos halálozás esélyét – figyelmeztet egy új tanulmány.

A kutatók a krónikus stressz és a rák miatt bekövetkező elhalálozás közötti kapcsolat ok-okozati összefüggésének megértéséért készítették a tanulmányt.

A rák a második vezető halálozási ok az Egyesült Államokban, és csak 2021-ben becslések szerint 1,9 millió megbetegedésért és több mint 600 ezer halálesetért volt felelős.

Az SSM Population Health című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknél az évek során felhalmozódott szorongás, az úgynevezett allosztatikus terhelés vagy „elhasználódás” magas volt, 2,4-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint azok, akiknél a stressz szintje alacsony volt.

Vizsgálták a kortizolszintet

Külső stresszorokra adott válaszként a szervezetünk egy kortizol nevű stresszhormont szabadít fel, majd amint a stressz megszűnik, ennek a szintnek vissza kell esnie.

„Ha azonban krónikus, folyamatos pszichoszociális stresszorok (társaságban lelki terhelés) érik az embert, amelyek soha nem engedik, hogy csökkenjen a kortizolszint, akkor ez biológiai szinten kopást okozhat a szervezetben” – magyarázta az egyik kutató a The Independent szerint.

A tanulmányban a tudósok 41 ezer résztvevő adatait értékelték az 1988 és 2019 között végzett Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérésből (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES). 

Visszamenőlegesen kiszámították a résztvevők allosztatikus terhelését a testtömegindex, a diasztolés és szisztolés vérnyomás, az összkoleszterinszint, a hemoglobin, az albumin, a kreatinin és a C-reaktív protein – vagyis a gyulladás mérőszáma – alapján. 

A kutatók szerint magas allosztatikus terhelés akkor áll fenn, ha a pontszám meghaladja a hármat. Ezután összehasonlították a nemzeti halálozási index adatait a résztvevőkével, hogy megállapítsák, ki és mikor halt meg rákban.

A tudósok megállapították, hogy a magas allosztatikus terheléssel rendelkezők 2,4-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint az alacsony allosztatikus terheléssel rendelkezők.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép:  Robin Utrecht / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok