Index Vakbarát Hírportál

Mire jó, ha egy láncfűrészes disznóember üldöz?

2022. november 13., vasárnap 13:24

A legújabb kutatások szerint a horrorfilmek borzongása jót is tehet, de vigyázzunk, csak bizonyos kor fölött és nem akármilyen horror esetén.

Szeretjük átadni magunkat a félelemnek, talán mert a szervezetünk nem tesz különbséget a jó és rossz feszültsége és izgalma között. Ha egy horror nézése közben félünk, adrenalinszintünk megemelkedik, agyunk felélénkül, mintha valamilyen extrém sportot végeznénk. Ezt a szervezet egyértelműen jó dolognak könyveli el.  

Miért jó rettegni?

A rettegés tudományát most a dániai Aarhusi Egyetemen vizsgálták, ahol létrehozták a Recreational Fear Lab kutatóközpontot, hogy pszichológiai vizsgálatokon, felméréseken keresztül megértsék a félelem hatásait.

Az egyik kutatási projekt keretében egy kísértetházban, a Dystopia Haunted House-ban követték a látogatókat térfigyelő kamerákkal, pulzusmérőkkel, kérdőívekkel. A kísérleti alanyok fiziológiás és pszichológiai mérései alapján a kutatók megállapították, hogy az embereknek van egy ideális félelemszintjük: nem akarnak sem túl kevés, sem túl sok félelmet érezni. Ha egy játék vagy film eltalálja az optimális szintet, akkor boldogok. 

Coltan Scrivner, a University of Chicago hallgatója a horrorok tanulmányozása közben jött rá, hogy a szorongó emberek szeretik igazán ezt a műfajt. Hipotézise szerint ez azért lehet, mert

a szorongók, mint a való életben, a film nézése közben is szoronganak, de most ők kontrollálják az élményt.

Akár le is állíthatják. Ráadásul ez egy meghatározott idejű szorongás, a valóságban viszont a szorongók végtelen szorongásspirálban érzik magukat. Erre a 90-120 percre kikapcsolódnak, ők irányítanak, ráadásul egyszer biztosan vége is lesz a horrorstressznek. 

A vírus és a horror

A koronavírus miatti általános társadalmi szorongás a horrorfilmek népszerűségét hozta, hiszen ezekben a filmekben még a járványnál is rosszabb volt a helyzet, de nem jelentett valódi fenyegetést, mint a vírus. Egy tanulmány azt találta, hogy

akik a járvány előtt több horrorfilmmel táplálták magukat, jobb pszichológiai ellenálló képességgel rendelkeztek a karantén alatt, mint a horrort megvetők.

Edzettebbek voltak félelmük szabályozásában.

A pszichológusok szerint a horrorfilmek javíthatják a stressz- és szorongásos megküzdési képességeket, és önbizalmat is adhatnak. Egy másik, szintén a dániai kísértetház adatain alapuló tanulmányból kiderült, hogy az emberek aktívan alkalmaznak különféle megküzdési stratégiákat, hogy szabályozzák félelmük szintjét. A gyakorlás révén ezeket a módszereket jobban tudják használni a következő horrornál vagy a valóságban.

Egy kis félelem, képernyő előtti reszketés és összekapaszkodás tehát felkészítheti az embert a nagyobb, igazi félelemre, így hasznos is lehet. De azért legyünk óvatosak: pszichiátriai problémákat, akár epilepsziát is okozhat a horror, ha traumaként éljük meg. Nem mindenkinek való a horrorterápia.

(Borítókép:  Charles McQuillan / Getty Images)

Rovatok