Index Vakbarát Hírportál

Akár életet is találhatunk a Jupiter egyik holdján

2022. november 15., kedd 05:36

Nem kevesebb mint 392 éve már, hogy Johannes Kepler elhagyta az élők sorát, a német matematikus és csillagász azonban elképesztő mennyiségű tudást hagyott az utókorra.

Kepler 1571. december 27-én született a németországi Weil der Stadtban, a csillagászattal pedig már egészen fiatal korában megismerkedett, köszönhetően édesanyjának, aki előszeretettel mutatta meg fiának az olyan különleges égi jelenséget, mint például a holdfogyatkozás.

Teológusnak készült, aztán mégis kora egyik legnagyobb természettudósa lett. Ő volt a geometriai optika megalapozója, munkásságának eredményeképpen pedig pontosan ismerjük és előre ki tudjuk számítani a bolygók mozgását

– emlékezett meg róla néhány évvel ezelőtt a Magyar Tudományos Akadémia. Keplert a vég végül 1630. november 15-én érte el, felfedezései azonban örökké velünk maradnak. Azt, hogy mennyit tud mindezekről, és magáról a csillagászatról általánosságban, most velünk is tesztelheti, csak kattintson a lentebb található sárga gombra.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Lynette Cook/NASA/Getty Images)

Rovatok