Index Vakbarát Hírportál

Megbetegíthet az ágy mellé készített ivóvíz

2022. november 18., péntek 07:22

Amerikai szakértők kutatási eredményeik alapján azt javasolják, hogy ha éjjel hidratálni szeretnénk, inkább zárt üvegben készítsünk vizet ágyunk mellé.

Az ágy mellé készített vizespohárban a porszemeken kívül a baktériumok is megtelepedhetnek, ami a nyálkahártyára kerülve előidézhet felső légúti lázas megbetegedést is – állapították meg a Massachusettsi Mercy Medical Center szakértői. Marc Leavey, a kutatócsoport vezetője kifejtette: a 20-25 fokos hőmérsékleten felgyorsul a mikroorganizmusok szaporodása.

A víz PH-értéke csökken a 8-10 óra alatt a lebomló szén-dioxid-részecskék miatt, emellett rovarok is beleeshetnek, vagy lerakhatják benne petéiket, ezért a tanulmány készítői semmiképp nem javasolják, hogy másnap elfogyasszuk a kikészített vizet – idézi a Femcafe.

A megbetegedések elkerülése érdekében pedig azt tanácsolják, hogy zárt üvegben tároljuk a vizet az ágyunk mellett. A pohár vizet meg különösen veszélyes lehet megosztani egy csökkent immunrendszerű személlyel, az idősek, a transzplantáltak, a kemoterápiában részesülők számára a szennyezett víz elfogyasztása nagy egészségkockázattal járhat. 

A napon hagyott műanyag palack

Az autóban hagyott vizes PET-palack is számos egészségügyi problémát idézhet elő, a meleg hatására felszabadulnak benne a kórokozók, a műanyagból pedig úgynevezett BPA szabadulhat fel, amiről kutatások bebizonyították, hogy agykárosító hatása van. Egyes tanulmányok szerint ez az anyag összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel, a megnövekedett vérnyomással, a szív- és érrendszeri problémákkal.

A hidratáltság ugyanakkor fontos szervezetünknek, ezért még a kiszáradás jelei előtt, a szomjúságérzet előtt ajánlatos a folyamatos folyadékfogyasztás

– hívta fel a figyelmet Marc Leavey professzor. Aki a kockázatok elkerülésére azt tanácsolja, hogy óvjuk napfénytől a vizespalackot, és egy pohárba öntve kortyoljunk belőle, a lejárati időt pedig az ásványvizek esetében is vegyük figyelembe.

Rovatok