Index Vakbarát Hírportál

A NASA szerint közel vagyunk ahhoz, hogy hosszabb ideig tartózkodhasson ember a Holdon

2022. november 20., vasárnap 09:16

Az emberek ebben az évtizedben már eljutnak odáig, hogy hosszabb ideig tartózkodhatnak a Holdon, amelyen élhető körülmények lesznek – közölte a NASA egyik tisztviselője.

Howard Hu, az ügynökség Orion nevű űrhajó holdprogramjának vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a tudományos küldetések támogatásához új élőhelyekre lenne szükség a Holdon.

Az Oriont szállító Artemis rakéta szerdai kilövése történelmi nap az emberi űrrepülés számára. Az Orion jelenleg mintegy 134 ezer kilométerre van a Holdtól. A száz méter magas Artemis rakéta a Kennedy Űrközpontból startolt a NASA küldetésének részeként, amelynek célja, hogy az űrhajósokat visszavigye a Holdra.

Mint arról beszámoltunk, technikai hibák miatt többször is elhalasztották indítását és a kilövőálláson átvészelte a Nicole hurrikánt, november 16-án reggel a floridai Kennedy Űrközpontból sikeresen elindult Hold körüli útjára az Artemis–1. 

Hétfőn Hold körüli pályára áll az Orion

A rakéta tetején az Orion űrhajó helyezkedik el, amely ezen az első küldetésen legénység nélkül, egy próbabábuval van felszerelve, amely a repülés emberi testre gyakorolt hatásait teszteli.

A szerdai repülés két korábbi, augusztusi és szeptemberi indítási kísérletet követett, amelyeket a visszaszámlálás során technikai problémák miatt megszakítottak. A projekt vezetője szerint az Artemis szerdai indulása az első lépés a hosszú távú mélyűri kutatás felé, nemcsak az Egyesült Államok, hanem a világ számára is.

Úgy gondolom, ez történelmi nap a NASA számára, és azok számára is, akik szeretik az emberi űrrepülést és a mélyűri kutatást, hiszen visszatérünk a Holdra. Egy fenntartható programon dolgozunk, hogy ez a jármű képes legyen embereket szállítani Holdra

– mondta Howard Hu. Hozzátette, ha a mostani Artemis-repülés sikeres, akkor a következő legénységgel egy harmadik utazás indul, aminek köszönhetően az 50 évvel ezelőtti Apollo 17 óta először szállnának le újra űrhajósok a Holdon, 1972 decembere óta.

A jelenlegi küldetés jól halad, minden rendszer működik, és a missziós csapat hétfőn délben készül az Orion hajtóműveinek következő beindítására (az úgynevezett égésre), hogy az űrhajó távoli Hold körüli pályára álljon.

Az Artemis I küldetés egyik legkritikusabb fázisa az Orion modul biztonságos visszajuttatása a Földre.

A bolygó légkörébe óránként 38 ezer kilométeres sebességgel, azaz a hangsebesség 32-szeresével lép vissza, és az alján lévő pajzsot 3000 Celsius-fokot megközelítő hőmérsékletnek teszi ki.

Tíz éven belül Holdra szállhat az emberiség

Miután az Artemis alkatrészeinek és rendszereinek biztonságosságát tesztelték és bizonyították, hogy a tervek szerint még ebben az évtizedben emberek élhetnének a Holdon.

A Holdra való visszatérés egyik fő oka, hogy felfedezzék, van-e víz a hold déli pólusán, mert az átalakítható üzemanyagként szolgálhatna a mélyebbre – például a Marsra – tartó űrhajók számára.

Embereket fogunk leküldeni a felszínre, akik ott fognak élni, és tudományos munkát fognak végezni. Nagyon fontos lesz számunkra, hogy a Föld körüli pályánkon túl is tanuljunk egy kicsit, és aztán nagy lépést tegyünk, amikor a Marsra megyünk

– mondta az Orion-program vezetője, aki szerint az Artemis-küldetések lehetővé teszik, hogy egy fenntartható platformmal és közlekedési rendszerrel rendelkezzünk, amellyel megtanuljuk, hogyan élhetünk a mélyűri környezetben.

Az Orion kapszula december 11-én érkezik vissza a Földre.

(Borítókép:  A NASA által közreadott képen az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva elindul a Kennedy Űrközpont kilövőállásáról a floridai Cape Canaveralben 2022. november 16-án. Fotó:  MTI / EPA / NASA / Bill Ingalls)

Rovatok