Index Vakbarát Hírportál

Jól beszívtak a kenderes táppal etetett tehenek

2022. november 20., vasárnap 08:33

Megkezdték a tehenek kenderes hozzátáplálását, a THC a tejükben is megjelent. Ennek eredményeit nemrég ismertették.

Egy új kísérletben Robert Pieper élelmiszerlánc-biztonsági szakértő és munkatársai kísérleteztek a kender állati takarmányként való felhasználásával olcsósága és tápértéke miatt. A Livescience által ismertetett tanulmányból kiderült, hogy a kannabinoidok megjelenhetnek a kenderrel etetett tehenek tejében, de hogy ez milyen hatással lenne ránk, a tejivókra, egyelőre még nem világos. 

A kender, éppen amiatt, mert aktív vegyületei bekerülhetnek a tejbe, még nem elfogadott takarmány-adalékanyag. Ám kedvező ára, értékei és iparának növekedése miatt a kutatókat már egy ideje foglalkoztatja a kenderes tehéntáp gondolata. A kenderrel hozzátáplált tehenek viselkedése azonban nem sok jóval kecsegtet.

A kísérletkor a kutatók tíz tehénnel etettek különböző koncentrációban kendert, vagyis kannabinoid vegyületeket tartalmazó takarmányt. A  cannabis indica növényből származik a marihuána, ennek THC tartalma jóval magasabb, mint az orvosi, vagy ipari kenderé. Utóbbi a sativa, melyből kinyert hatóanyagok, ha megfelelő tisztaságúak, rendkívül jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre. 

Az első héten a tehenek kukorica alapú takarmányának egy részét felcserélték kendertakarmányra, ami alacsony dózisú kannabinoidokat tartalmazott. Ezután hat napig a növények virágaiból, leveleiből és magvaiból készült magas kannabinoidot tartalmazó táppal etették a teheneket. És akkor jött a fordulat:

az állatok légzése és pulzusa lecsökkent, folyt a nyáluk és az orruk, ásítoztak, szemük vörösben játszott.

Két nappal ezután étvágyuk csökkent, tejhozamuk apadt. A kendervirág-takarmány zsírosabb, mint a teljes növényi takarmány, lehet, hogy ezért ment el az étvágyuk, de talán a kannabinoidok hatására hagyták abba az evést.

A változások két nap után múltak el, ekkor tértek vissza a normál étrendre is. A kutatók következtetése szerint a THC lehet a felelős viselkedésük megváltozásáért, de a kenderben található egyéb kannabinoidok és vegyszerek is hozzájárulhattak a tünetekhez.

A kísérletet követő nyolcadik napon is kimutatható volt még a tehéntejben a THC, a CBD és más kannabinoidok. A mért mennyiség hathat a tejet fogyasztó emberi szervezetre is, de azt még nem tudják a kutatók, hogy bulihangulatba kerülünk-e tőle, vagy valamilyen más hatással lehet ránk. A kutatások mindenesetre folytatódnak – a tehenek legnagyobb örömére.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok