Index Vakbarát Hírportál

Földön kívüli élet? Sosem látott részleteket mutat a NASA űrteleszkópja

2022. november 23., szerda 05:59

A tudósok új részleteket fedeztek fel egy távoli bolygón, ami átalakíthatja az idegen élet utáni kutatást.

A NASA James Webb-űrteleszkópja lehetővé tette a tudósok számára, hogy minden eddiginél részletesebben lássák egy Naprendszerünkön kívüli, WASP-39b nevű bolygó légkörét. Az új kutatás más bolygókon pedig egy napon lehetővé teheti a Földön kívüli élet felfedezését – vélik a tudósok. A kutatók szerint az eredmények mindent megváltoztatnak, és olyan technikák kezdetét jelentik, amelyekkel lehetővé válik az idegen élet jeleinek detektálása.

A NASA James Webb-űrteleszkópjának tavalyi indítása óta a tudósok azt remélik, hogy a teleszkóp segítségével más bolygók légkörének részleteit is tanulmányozhatják, és jobban feltárhatják a környezetüket.

Teljesen új információkat találtak a WASP-39b bolygó atmoszférájáról, felhőiről és kémiai összetételéről, amelyekből kiderül, hogyan alakult ki a bolygó. 

A NASA teleszkópja máris megváltoztatta a kozmoszról alkotott elképzeléseinket,

mivel olyan lenyűgöző képeket tett közzé, amelyek minden eddiginél részletesebben mutatják a galaxisokat és a csillagokat. A teleszkóppal azonban a tudósok más objektumokat is vizsgálnak vele a Naprendszerünk bolygóitól kezdve a világegyetem legtávolabbi galaxisáig.

Figyelik az élethez szükséges körülményeket

A WASP-39b bolygó a feltételezések szerint a Szaturnusz pelyhes változatához hasonlít, amely mintegy 700 fényévre van tőlünk.

A tudósok már több mint 10 éve tudnak erről a bolygóról. Ez részben azért izgalmas, mert feltételezhetően nagy mennyiségű víz, szén-dioxid és más vegyi anyagok vannak a légkörében, ami hasznosnak bizonyulhat az idegen élet keresésében. A légköre azonban még mindig nagyrészt ismeretlen – írja az Independent.

Hogy jobban megértsék, a tudósok a James Webb segítségével figyelték a bolygót, amint 2022 júliusában négyszer elhaladt a csillaga előtt. Ennek során láthatták a légkörben jelen lévő színeket, amelyekből következtetni tudtak arra, hogy mi lehet benne. A tanulmány arra is utal, hogy a bolygót felhőfoltok borítják, méghozzá szétszórtan, nem pedig egyetlen nagy takaróként a bolygó felett. Ezek a felhők nem vízből állnak, mint a Földön, hanem olyan anyagokból, mint a szulfidok és szilikátok. Az eredményekről egy videóban is beszámoltak a tudósok.

A jövőben a James Webb után következő űrteleszkópok hasonló módon találhatnak idegen életet. Más világok légköréről gyűjtött információk egy napon talán lehetővé teszik, hogy következtetni tudjunk arra, az adott bolygón van-e valamilyen élet.

Rovatok