Index Vakbarát Hírportál

Két idegen anyagot is a Földre hozott egy Szomáliában becsapódott meteorit

2022. december 2., péntek 16:45

A tudósokat is meglepte az a felfedezés, melyet egy 2020-ban felfedezett, Szomáliában becsapódott meteorit mintájának vizsgálása után találtak, kiderült ugyanis, hogy két olyan ásványi anyagot is tartalmaz, amely korábban nem volt fellelhető a Földön – legalábbis jelenlegi tudásunk szerint.

A helyiek dalokat és történeteket írtak, illetve táncokat koreografáltak arról a meteoritról, amelyet tudományosan csak 2020-ban fedeztek fel. Azt, hogy az égi test pontosan mikor csapódhatott be a Földbe, egyelőre még nem tudni, a helyiek azonban már generációk óta tudtak a létezéséről.

A két vadonatúj ásványt egyetlen 70 grammos darabkában találták meg, amelyet a 2020-ban talált több mint 15 tonnás El Ali nevezetű meteoritból nyertek ki. A tudósok az egyik ásványt elalitnak nevezték el a meteorit után, a másikat pedig elkinstantonitnak, Lindy Elkins-Tanton, az Arizonai Állami Egyetem bolygóközi kezdeményezésének ügyvezető igazgatója és a NASA közelgő Psyche-küldetésének vezető kutatója után. A Psyche egy ásványokban gazdag aszteroidát fog vizsgálni, hogy segítse a tudósokat a Naprendszerben található bolygók kialakulásának megismerésében.

Amikor új ásványt találunk, az azt jelenti, hogy a tényleges geológiai körülmények, illetve a kőzet kémiája teljesen más, mint amit korábban a természetben tapasztaltunk. Ebben a meteoritban pedig kettő ilyen is van, ez teszi őt szörnyen izgalmassá

– magyarázta Chris Herd, az Albertai Egyetem Föld- és Légköri Tudományok Tanszékének professzora egy nyilatkozatban.

A kutatók az El Alit egy Iron IAB komplex meteoritnak minősítették, egy olyan típusnak, amely apró szilikátdarabkákkal tarkított meteorvasból áll. A meteorit szeletének vizsgálata során először az új ásványok részletei keltették fel a tudósok figyelmét, melyekről laboratóriumban már korábban szintetizált változataikkal összehasonlítva hamar megállapíthatták, hogy két teljesen új ásványról van szó. A kutatók azt tervezik, hogy tovább vizsgálják a meteoritokat, hogy megértsék, pontosan milyen körülmények között keletkezett az aszteroida, amelynek a meteorit korábban a része volt.

Ez a szakterületem. Azt kutatom, hogy hogyan lehet kibogozni a geológiai folyamatokat és annak az aszteroidának a geológiai történetét, amelynek ez a kőzet egykor része volt. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy vadonatúj ásvány felfedezésében veszek részt pusztán azáltal, hogy egy meteoriton dolgozom

– fejezte be Herd.

Bár tudományos szempontból a meteoritban hatalmas a potenciál, annak jövője mégis veszélyben van. Mint ugyanis az nemrégiben kiderült, a meteoritot hamarosan Kínába szállíthatják, hivatalosan egyelőre ismeretlen céllal, nem nehéz kitalálni azonban, hogy elsősorban annak eladása állhat a háttérben, ami merőben megnehezítené a tudósok és kutatók munkáját.

Legutóbb Új-Zélandon volt a világ szeme

Mint arról korábban az Index is beszámolt, hetekkel azután, hogy meteorérzékelő kamerák hálózatát telepítették, a Fireballs Aotearoa tagjainak teljesült a leghőbb kívánságuk: augusztus 28-án egy meteorit esett a Földre Új-Zélandon.

Másnap reggel a szemtanúk beszámolói és a biztonsági kamerák felvételei elkezdtek beérkezni a Fireballs Aotearoa nevű csoporthoz, egy nemrégiben alakult szervezethez, amely geológusokból, csillagászokból és civil tudósokból áll. A csoport kezdetben nem volt biztos benne, hogy mit is lát – a villanás olyan fényes és nagy volt, hogy néhány kamerafelvétel alapján a Holdnak nézték. Később azonban, még aznap este, a felvételek elemzése után a csoport rájött, hogy valójában egy igen nagy méretű meteorról lehet szó, amelynek vizsgálása szintén nagyban hozzájárulhat a Naprendszer megismeréséhez.

Rovatok